Pressbild från Företagskällan.

Smittan ökar och konsumtionen minskar

nyheter

2020-11-11 Enligt Dagens Näringsliv har de hämtat uppgifter från Swedbank om att i takt med den ökade smittspridningen av Covid-19 så har konsumtionen drabbats negativt.

I och med de senaste veckornas tilltagande ökning av smittspridningen av Covid-19 inom vissa delar av landet, så har flera Regioner infört hårdare restriktioner för att hålla tillbaka smittan. Det har i sin tur lett till en sjunkande konsumtion. Men inte inom elektronik och  dagligvarubutiker.

Tydlig nedgång

Precis som tidigare är det främst i tjänstesektorn som nedgången är tydlig. Inom restaurangsektorn minskade försäljningen med 40 procent under förra veckan, jämfört med motsvarande period förra året.

Det uppges att i förra veckan var konsumtionen på en nivå av 8 procent lägre jämfört med motsvarande period för ett år sedan, enligt Swedbanks kortdata. Det visar att senaste tiden har en tydlig nedgång skett eftersom det har legat ganska stabilt på minus fyra till fem procent de senaste månaderna jämfört med för ett år sedan. Men nu tar det ytterligare fart.

Några som drabbas hårdast nämns restaurang och hotell, men också kollektivtrafiken och taxi. Däremot ser det inte ut som dagligvaruhandeln och hemelektronik har drabbats. De grupperna står sig bra, ja till och med livsmedelshandeln visar högre försäljning.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr