Skolchef Lars Thorin Foto: Gerd Sjöberg.

Småbarnsmamma orolig över skolpersonalens utlandsresor

nyheter

2020-03-12 En mamma har skickat ett brev till skolchef Lars Thorin i Strömsund där hon framhåller förfäran över att två lärare ska åka utomlands i dagarna. Affärsnytt Norr har pratat med Thorin på telefon och han förklarar.

Mamman har småbarn på en förskola i Strömsund och hon vet att två ur personalen ska åka på utlandet. Hon anser att detta är oansvarigt, även om resmålet kanske inte har spridning av Coronaviruset, men ändå finns risk för smitta i och med att folk reser.

Hon skriver:

”En fråga jag skickat till skola idag, jag kanske överdriver men jag tycker det här är oansvarigt. Nu vet jag att två stycken ifrån en skola (fritidspedagog)/förskola i Strömsund åker till utlandet idag eller i morgon, vet också att det inte är nån större fara dit dom ska, men dom åker ju inte i en plastbubbla dit”.

Mamman fortsätter:

”Varför jag frågar är att vi har ett barn på förskolan på den avdelningen som min dotter går på från den avdelningen åker en av fröknarna på resa utomlands, min dotter har astma och hon blir jätte dålig av bara en vanlig förkylning så skulle hon få Coronavirus så skull det vara förödande. Även jag har kraftig astma som jag medicinerar varje dag två ggr, som redan nu är värre eftersom jag är gravid, jag har även medicin för KOL (lungsjukdom) pga av astman som jag inte kan ta pga graviditet så jag har inte full medicin styrka.

Om dessa två kommer tillbaka på skolan efter sin resa så kommer inte vi att lämna våra barn på skola/fritids/eller förskola, bryr mig bra lite om skolplikten i detta fall, vår hälsa är viktigare, ni får tycka att vi är hönsiga av oss, men ni vet heller inte vad vi gått igenom redan med vår dotter och hennes astma många resor akut nattetid, som till slut i vissa fall har lett till krampanfall när hon var mindre pga av att kroppen haft det för jobbigt. ni vet heller inte vad jag gått igenom med min astma.

Jag önskar att ni tar detta på allvar, för det är inte bara jag som är orolig, är flera föräldrar som har barn med astma , eller barn med andra underliggande sjukdomar som är oroliga, skriver en mamma till skoldirektören.

Svar av Skolchefen

Affärsnytt Norr ringer upp Lars Thorin och han återger vad som är på gång.

-Det är alldeles riktigt att två ur personalen, en från förskolan och en från fritids har begärt semester under en vecka. De har uppgett att de ska åka utomlands och respektive rektor har pratat igenom situationen med dem. Därefter har rektorn kontaktat mig för att höra om skolan kan stoppa resan för dessa två som åker utomlands.

När en privatperson tar semester kan inte vi som arbetsgivare lägga oss i vad de gör under tiden. Det går inte stoppa deras utlandsresa rent juridiskt. Det vore annat om Regeringen beordrar totalt reseförbud. Men däremot kommer vi ta kontakt med dem vid hemkomsten och höra om deras hälsotillstånd och eventuellt att de får stanna hemma en tid innan de återgår i tjänst. Vi kan alltså inte förbjuda resan.

Inom Strömsunds kommun försöker vi hålla oss ifrån ”samlingar” och resor så våra möten håller vi  idag via Skype eller telefon. Studiebesök och utbildningar som är inbokade tar vi längre fram, uppger skolchef Lars Thorin.

Två lärare som åkte på utlandet under skollovet har fått stanna hemma från skolan efter hemkomsten för säkerhets skull.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr