Slopad karensdag fastslår Regeringen

nyheter

2020-03-12 Regeringen har efter möte med parterna beslutat sig för att slopa karensavdraget, som ett led i att minska smittospridning av coronavirus. Staten står för kostnaden som beräknas bli 1 miljard kronor per månad. Korttidsarbete införs från och med första maj.

Risken för spridning av coronavirus i Sverige har höjts till »mycket hög« av Folkhälsomyndigheten.

Nu slopar regeringen karensavdraget så att människor som känner sig sjuka ska kunna vara hemma utan att förlora ekonomiskt på det. Det meddelar regeringen tillsammmans med Centerpartiet och Liberalerna på en pressträff under onsdagseftermiddagen. Staten står för kostnaden.

Karensavdraget plockas tillfälligt bort. I ett första skede i en och en halv månad från och med i dag. Det kostar omkring 1 miljard per månad. Staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet och anslaget för smittbärarpenning höjs. Åtgärderna bedöms kunna minska smittspridningen och därmed belastningen på vården.

Hela krispaketet kommer att kosta tiotals miljarder kronor.

Försäkringskassan får 500 miljoner extra

I nuläget kan personer som är friska men som inte får arbeta på grund av risken att sprida smitta få smittbärarpenning utbetald.  För sjuka person, som inte kan arbeta, kan som vanligt ha rätt till sjuklön eller sjukpenning. För att ha rätt till smittbärarpenning måste personen ha ett läkarintyg.

Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas av Folkhälsomyndigheten att avstå sociala kontakter och att stanna hemma från arbetet.

Smittbärarpenningen uppgår idag till 80 procent, här skjuter vi nu till ett betydligt större anslag: 500 miljoner kronor, för de som behöver ansöka om detta från Försäkringskassan, enligt Per Bolund.

Dessutom får Folkhälsomyndigheten ett tillskott på 41 miljoner kronor för främst personalkostnader. Socialstyrelsen får ett tillskott på 20 miljoner kronor för främst personalkostnader, utbildningsinsatser och materiel. Läkemedelsverket får ett tillskott på 5 miljoner kronor för sitt arbete att tillsammans med regionerna säkerställa läkemedelsförsörjningen i Sverige.

»Tillskotten motsvarar myndigheternas egna bedömningar av vad de behöver i nuläget. Socialstyrelsens låneram tredubblas från 100 till 300 miljoner kronor för att de ska kunna köpa in bland annat skyddsutrustning och provtagningsutrustning.«, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ingen rekommendation kring sammankomster

Anställda på flera stora myndigheter stoppas från att komma tillbaka till jobbet om de varit i coronadrabbade länder, även om de känner sig friska, något som Sveriges Radio var först med att rapportera.

Det är en skarpare åtgärd än Folkhälsomyndigheten rekommenderar. I stället ska anställda jobba hemifrån i två veckor från det att de kommit hem.

Efter att Folkhälsoinstitutet i Norge på tisdagen gick ut och rekommenderade att ställa in sammankomster och evenemang mer fler än 500 personer ökar trycket på Sverige att följa efter.

Men initiativet till om och när det ska ske ligger hos Folkhälsomyndigheten.

Det kan finnas skäl att begränsa allmänna sammankomster och där står vi i kontakt med Folkhälsomyndigheten. Så fort Folkhälsomyndigheten begär det kommer vi att göra det så här fort, sa socialministern och knäppte med fingrarna.

I Norge är rekommendationen att ställa in sammankomster och evenemang med fler än 500 personer. I nuläget gör inte Folkhälsomyndigheten bedömningen att samma åtgärd behövs i Sverige. Socialminister Lena Hallengren (S) är dock tydlig med att regeringen är beredd på att fatta beslutet – om och när expertmyndigheten säger att det bör göras.

Folkhälsomyndigetens bedömning av smittorisken i Sverige bygger på att man identifierat ett par fall, i Stockholm och i Västra Götaland, där man inte kan vara säker på var de har fått smittan. De har inte rest eller haft någon direktkontakt med någon som rest till ett högriskområde.

Nu beräknas 408 personer i Sverige vara smittade. Över hälften av dem finns i storstadsregionen.

affarsnyttnorr