Jonathan Landstedt från Kapstaden tog skoterbevis i helgen.

Skoterbevis drar – intresse också i Kapstaden

nyheter

2023-02-19 I helgen har Strömsunds skoterklubb haft utbildning för blivande skoterförare, att ta skoterbevis. Bland deltagarna fanns, hör och häpna, en kille som kommer från Kapstaden. Intresset ligger alltså på bred front.

Under helgen har två grupper utbildats under Strömsunds skoterklubbs regi för de som vill ta skoterbevis och få behörighet att köra snöskoter. Utbildningen består av teori och körning i terräng för de som är i åldrarna från 16 år och uppåt. Det är ett krav att ha skoterbevis för att få köra snöskoter. Enligt Transportstyrelsen som står bakom utbildningen så får de som tog körkort för bil före år 2000 köra snöskoter utan skoterbevis, men alla som tagit körkort därefter krävs alltså skoterbevis.

Tage Wikström har jobbat med skoterutbildningen under 40 års tid.

Snöskoterklubben i Strömsund har under många år utbildat förare och den som varit med under många år är Tage Wikström som är examinator har varit med och utbildat skoterförare under 40 års tid. Också idag fanns han på plats. Tage berättar:

-Jag var med när det var kö till utbildningarna och under ett antal år hade jag 100 utbildningstillfällen per säsong. Bland annat i Tärnaby, Gäddede, Föllinge, för att nämna några orter. Nu är det lite mindre, och det finns väl flera anledningar till de. Den här helgen har vi kört två grupper och sju i varje grupp med blandat flickor och pojkar.

Henrik Jonasson som till vardags är lärare sköter undervisningen för förarbeviset, en duktig pedagog som får eleverna att hänga med.

Helgens andra grupp som deltar i utbildningen.

Så har vi killen som kommer från Kapstaden, något som gör alla förvånade.

Jonathan Landstedt är uppvuxen i Kapstaden men föddes i Stockholm och han vill ta skoterbevis för att kunna följa med på skoterturer till Påsk. Han befinner sig hos familjen Annica och Anders Carlsson i Strömsund där deras son Kalle är en kompis. Jonathan berättar:

-Min mamma kommer från Backe, Pernilla Nyberg och min pappa är från Stockholm. Min mamma och Kalles pappa Anders gick i gymnasiet samtidigt och har hållit kontakten med min familj och därmed har Kalle och jag blivit kompisar.

-När jag var två månader flyttade vi till Kapstaden och föräldrarna öppnade ett reseföretag. Där har jag gått i skola men nu i höstas så flyttade jag till Lund och studerar ekonomi. Kanske blir jag kvar i Sverige, säger Jonathan.

Nu ser han fram emot att få komma tillbaka till familjen Carlsson till Påsk och få följa med på skoterturer ut i naturens milsvida vita vidder.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr