Vinterväg.

Ska militärer ”vinterträna” med tunga fordon på våra vägar

nyheter

2020-02-21 En uppmärksam person hörde av sig efter att ha läst ett reportage i en dagstidning. Trafikanter uppmanas att ta det försiktigt på vägarna i vissa delar av länet under några dagar framöver eftersom ett antal militära lastbilar ska vinterträna med värnpliktiga bakom ratten.

Mycket märkligt, oerfarna unga förare från regementet i Skövde som kanske inte ens varit i närheten av snöiga och isiga vintervägar tidigare ska ut på allmänna vägar för att öva vägtransporter på vinterväg.

För några år sedan var det militära fordon på vägarna i Strömsunds kommun med destination Norge. Bilbärgningen i Östersund är närmast tillgänglig för tunga fordon, uppgav då att de hade aldrig tidigare varit med om så många bärgningar som just när militären var ute och körde.

Bland annat blev vi på Affärsnytt Norr kontaktade när ett tungt ekipage hade gått av vägen ovanför Alavattnet. Det var faktiskt på en sträcka utan hinder och svårigheter, en raksträcka kan man säga, där hade fordonet gått av vägen.

Bilbärgningen i Östersund hade under den här vinterövningen i stort sett varit i farten dygnet runt för att bärga militära fordon. Förarna körde tunga lastbilar på snöiga vintervägar, ungdomar helt utan erfarenhet av vägförhållanden vintertid.

I reportaget framgår att mötande trafik ska tänka på att här möter man tunga fordon med unga orutinerade förare runt 19-20 år som håller på att skaffa sig ”körvana”. Hur kan detta tillåtas. Med tunga stora fordon på snöiga, isiga vintervägar ska få framföras av förare som ledningen väl känner till inte har någon erfarenhet av vinterföre.

Än en gång, ska mötande trafik ha i åtanke att snart möter jag ett fordon som har en förare som troligtvis inte klarar säkerheten i trafik. Det vore bättre att man uttryckte sig så här för säkerhets skull ”stanna hemma och kör inte den här vägsträckan under de kommande dagarna”. Det är ju enda sättet att inte riskera olyckor.

Tack till er som hör av er till oss för att be oss sprida information till allmänheten. Och i det här fallet, trafikanterna i synnerhet.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr