Satsar på psykisk hälsa och skapar gemenskap i farten
nyheter
2024-06-1 I dag lördag, en solig och underbar dag, samlas cyklister på Hembygdsgården för att cykla E45 mot Tåsjöberget. Vissa orkar den långa sträckan, fram och åter samma dag, och de som vill får övernatta och återvända på söndag. Man cyklar den sträcka som känns lämpligt, även om det bara blir någon kilometer. Dagens evenemang Routh 45 ordnas i syftet att uppmärksamma psykisk ohälsa. där initiativtagare är Jenny Carlzon..
Jenny Carlzon tillsammans med Berit och Jörgen Olofsson samt Tommy Persson.
Det här är andra året, som initiativtagare Jenny Carlzon med systrar arrangerar
Rout 45 med samarbetspartner Tommy Persson och Helena Svanberg. Ett cykellopp för att främja öppenheten kring psykisk ohälsa och få folk att röra på sig och samtidigt känna gemenskap. Dessutom swishas en slant till ändamålet. Årets sträcka går till Tåsjöberget och åter samma dag, för den som vill, medan andra kan övernatta. Men, varje deltagare får cykla den sträcka man själv känner för. Det är deltagandet som räknas.
En av deltagarna är Daniel Sojka som idag jobbar i Åre men bor i Strömsund. Han hade för något år sedan en tjänst som idrottslärare i Strömsund. En kille som har haft många motgångar genom sjukdom, han satt i rullstol under fyra månader för ett år sedan men bestämde sig för att lämna rullstolen och komma på benen. Och idag är han igång igen även om inte allt är som tidigare. Han har hela sin ungdom ägnat sig åt idrott, friluftsliv och vill leva nära naturen. Daniel har sin mamma från Strömsund, Birgitta Nilsson Sojka, och hans morfar var Erik Nilsson som jobbade på Bilbolaget.
David kan inte på förhand bestämma hur lång sträcka han tillsammans med hunden kommer att cykla. Det blir hunden som får bestämma både takten och sträckan, uppger han.
Syftet med cykelloppet är att få människor att röra på sig och känna att man är en del av en gemenskap. Loppet startade på Strömsunds Hembygdsgård och ungefär 35 personer fanns på plats för att delta.
Härlig sommarmusik och sång bjöd paret Karin Wöyer Amcoff med maken Björn på. Ett fint inslag vid den vackra Hembygdsgården.
Från Bilbolaget kom ett helt gäng som också ställer upp för den goda sakens skull. Att delta i arrangemanget och skänka en slant, är den genomgående tanken.
Britta Höglund med barnen Jasmin och Joel. Här är det barnen som avgör hur lång sträckan ska bli.
Jenny Carlzon berättar om syftet:
-Vi vill belysa problemet med psykisk ohälsa, där inte minst barn och ungdomar drabbas. Det framkommer från både skolor och ideella föreningar. Viktigt är att man ska våga prata om att man mår dåligt och att det finns andra som mår dåligt. Det ska inte finnas några tabun utan man ska vara öppen om problemen och därmed kan man känna sig må bättre genom omgivningens förståelse och inse att man inte är ensam.
Thomas Berglund var säker på att orka köra sträckan fram och åter samma dag. Och de orkar du? -Jag ska inte sova borta. – Jag ska hem och sova i min egen säng.
Helena Svanberg Sellin som är medarrangör och som ska cykla hela sträckan till Tåsjöberg är själv lärare och instruktör på Pigg o Frisk, berättar samma sak som Jenny, att många barn och unga mår dåligt idag på grund av psykisk ohälsa och det är något som måste lyftas fram och tas på allvar. De övriga som deltar har samma inställning, man vill ställa upp för att visa sin stöttning.
Jenny vill också tillägga att något som känns bra för människan är att umgås genom sång och musik samt andra gemensamma aktiviteter.
Två frivilliga sjukvårdare som följer cykelloppet, Elin Appelblad och Karin Elverum.
Förra året var sträckningen mot Åsele, nu till Tåsjöberget och nästa år planeras sträckan mot Hammerdal. Tanken är att Route 45 ska återkomma varje år framöver.
Swisha gärna ett bidrag till förmån för insatsen om förändring. 070 312 64 88.
Text o foto: Barbro Ericson