Så upptäcktes sexuella övergrepp på barn i Strömsund

nyheter

2020-12-3 För ett antal år sedan ska ett flertal fall av sexuella övergrepp på barn ha skett i Strömsund där en man och en kvinna fotograferat händelseförloppet och och sedan skickat ut bilder från händelsen. Mycket märkligt kan tyckas, att det först nu blev upptäckt och paret fått sina straff.

Antalet barn som utsätts för övergrepp på nätet ökar, enligt flera bedömningar ser inte Strömsund ut att vara något undantag. För någon vecka sedan föll domen mot en man och en kvinna som förgripit sig sexuellt på små barn. Händelserna ska ha utspelat sig med början för flera år sedan och det märkliga är att ingen person i omgivningen har reagerat och gjort en polisanmälan utan paret har härjat fritt.  Men till slut briserade hemligheten och deras fruktansvärda gärningar upptäcktes och är nu dömda vid Östersunds Tingsrätt.

Kvinna kommer från Gävleborgs län och hon döms till skyddstillsyn för barnpornografibrott och medhjälp till grovt sexuellt övergrepp mot barn. Medan mannen förgripit sig på ett litet barn har kvinnan tittat på, han döms till två års fängelse.

Ja frågan som många ställer sig, hur är det möjligt att de först nu blev upptäckta. Det har varit en gåta för många men tack vare en Amerikansk grupp kunde pedofilerna gripas.

Med hjälp från den amerikanska organisationen NCMEC kunde händelsen om parets pedofili avslöjas eftersom paret i Strömsund hade lagt ut bilder på små barn under sexuella aktiviteter.

NCMEC har samarbete med över hundra länder och förser regelbundet bland andra Europol med information om misstänkta nätpedofiler.

Rapporteringen av sexuella övergrepp på barn i Sverige går till Nationellt IT-brottscentrum vid NOA, Nationella operativa Avdelningen, den enhet vid Rikspolisen som ansvarar för att ta emot NCMEC-rapporterna. Därefter blir den lokala Polisen inkopplad och som i det aktuella fallet fick Strömsunds polisen åka hem till mannen och gripa honom. Han satt häktad några veckor innan rättegång, bakom lykta dörrar, och han dömdes till två års fängelse medan kvinnan fick ett mildare straff

I Sverige sitter en grupp experter som granskar och bedömer allt material som kommer från gruppen för att se om det strider mot svensk lagstiftning. Här arbetar experter med att identifiera och spåra gärningspersonerna. Förundersökningen skickas därefter ut till den region där den misstänkte är boende för vidare utredning,

Text: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr