Pressbild.

Ronnie Åström får 2023 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

nyheter

2023-01-20 Ronnie Åström har arbetat som musiker sedan tidigt 1990-tal och bodde i Hammerdal och Strömsund under stora delar av sin uppväxt. Han har bland annat arbetat med musiker som Pernilla Wahlgren, Darin och Molly Sandén. Stipendiet delas ut i samband med invigningen av Kulturveckan den 4 februari då han även uppträder med Ronnie Åström Trio.

Ronnie Åström är född 1975 och är låtskrivare, kompositör, musiker och gitarrist. Under uppväxten i Hammerdal och Strömsund startade han bandet Lizzard i Hammerdal. Under sin karriär har han spelat i bland annat Topsy Turvy och Ronnie Åström Band och The Cloudberries tillsammans med Mats Wester från Nordman och Gerry O´Connor från The Dublin Legends. Han musicerar även med Meja och Conny Bloom i Peace Conspiracy.

Samarbetar med svenska artisteliten
Ronnie Åström har varit musiker sedan han gick ut högstadiet och bor i dag i Lund och Stockholm. Han har kompat många kända svenska artister, dessutom skriver och framför han eget material. Många av de musiker han samarbetar med tillhör svenska artisteliten.

Stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Hans-Erik Dahlgren. Arkivbild: Barbro Ericson

Nu får han 2023 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne med följande motivering:

”Ronnie Åström har genom målmedvetet och idogt arbete under många år nått en position som respekterad gitarrist, sångare och kompositör i det svenska kulturlivet”.

Historien bakom stipendiet
Hans-Erik Dahlgren var en framstående musiker och tonsättare, känd både nationellt och internationellt, som under ett antal år arbetade som kultur- och fritidschef i Strömsunds kommun. Stipendiet till hans minne är på 8.000 kronor och ska gå till en före detta elev i kulturskolan som arbetar som professionell kulturutövare.

  • Det är första året jag som ny ordförande får dela ut detta pris och det är extra roligt att få förmånen att göra det till en person som gått samma musikskola, som det hette då, som jag på Grevåkerskolan. Kulturskolan är viktig för många barn och här har vi ett tydligt bevis på att det kan gå hur bra som helst om barn får tillgång till kultur tidigt, säger Sara Kjellsdotter, (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Upplagd text: Barbro Ericson

 

Utdelning och konsert den 4 februari

Stipendiet delas ut i samband med invigningen av Kulturveckan den 4 februari klockan 15.00 på Allaktivitetshuset Saga i Strömsund. Då blir det även en konsert med Ronnie Åström Trio.

affarsnyttnorr