Reser du Vildmarksvägen – ta hänsyn till viltet

nyheter

2020-07-31 Det har inte bara varit plus i kanten med en ökad besöksfrekvens efter Vildmarksvägen och där Stekenjokkområdet har haft bekymmer med närgångna gäster som oroat rennäringen. Nu ger man direktiv från Strömsunds kommun.

Den här tiden är de i stort behov av lugn, vajan behöver betes-ro och kalven ska växa sig stor och stark. Om du ser renar ska du hålla avstånd och respektera dem. Stanna gärna upp och titta, men gör det på behörigt avstånd. Välj om möjligt en omväg förbi renarna och håll hundar kopplade.

Många har valt att åka Vildmarksvägen i år, nära dubbelt så många fordon mot samma period i fjol. Att vandra i fjällen kan kännas som att färdas i gränslös vildmark. Men något du måste komma ihåg är att du aldrig är ensam när du rör dig i naturen. Du befinner dig inte bara på ett vackert fjäll, utan samma plats är också betesmark för renar och arbetsplats för renskötande samer.

Renarna rör sig efter sina inre kompasser och den nedärvda vandringslusten, och vajan har en längtan till den plats på fjället där hon själv föddes – för att föda sin egen kalv. Även fast det är svårt att tro, så är fjällområdena begränsade. Bara i området kring Vildmarksvägen har två olika samebyar sina betesområden.

Strömsunds kommun uppmanar till försiktighet när man trafikerar Vildmarksvägen.

Upplägg: Barbro Ericson

affarsnyttnorr