Resa efter Vildmarksvägen – en lisa för själen
nyheter
2019-08-30 Man kan vara infödd norrlänning och ändå ta till sig Stekenjokkresan som en stor bit av allsköns naturupplevelse. Att göra en rundresa från Strömsund via Vilhelmina, Saxnäs, Stekenjokk och Gäddede är ett idel pärlband av vackra vyer, från fantastiska vattendrag med våldsam fallhöjd till ett böljande fjäll av mjuka formationer i alla dess färger.Naturen är underbart vacker och det känner nog många andra också när man ser alla människor som rör sig på fjället bland betande renar. Vildmarksvägen, eller Stekenjokkvägen som vi också säger, har fått stor genomslagskraft hos många utländska besökare men också från folk från närmare håll har fått upp intresset för det vackra. Många strömsundsbor gör den här natursköna rundresan som är sådär 50 mil och med fina möjligheter att få stanna upp för en paus och en stund för att se sig omkring i en fjällvärld som vi har så tätt inpå oss.
I broschyrer kan man läsa om Vildmarksavägen som något alldeles speciellt. Där har man bland annat tagit med Hällingsåfallet, som Sveriges Grand Canyon. Men för att komma dit får man göra en avstickare, det är också en sevärdhet utöver det vanliga där vattenfallet är 45 meter och räknas som ett naturfenomen.
Om vi håller oss till Stekenjokkvägen, eller Vildmarksvägen, kan man från bilen resa rakt in i fjällvärlden utan att behöva göra minsta kraftansträngning till fots. Man gör helt enkelt en vandring in i fjällvärlden med bil, något som är helt ovanligt. Vägen brukar öppnas i början av juni och då har snödjupet uppmätts till sex meter vissa år.
För drygt 40 år sedan, på midsommarnatten ordnades skidtävling uppe på Stekenjokkplatån och den tävlingen fick stor uppmärksamhet med tanke på att det var skidtävling på midsommar när man ett stenkast därifrån hade högsommar med blommor och gröna ängar.
Stekenjokk och områden häromkring är vida känt och människor kommer för att vandra efter leder. Eller plocka svamp där björkskogen tar vid nere i dalgången mot Ankarvattnet eller mot Klimpfjäll åt andra hållet. Småviltsjakt är också ett dragplåster och hit kommer jägare från hela landet med vältränade hundar för att få uppleva det absolut bästa inom jakt. Givetvis ska vi inte förglömma det fina fisket i djupa klara fjällvatten med öring och röding. Dessutom är vattnet som kommer i bäckar och sjöar så rent och kallt att det är bara att dricka. Fjällområdet bjuder på allt, som ett väl tilltaget smörgåsbord, ingenting fattas på menyn.
Husvagnar – husbilar och tält är uppställda lite här och var så fort det finns en liten vägstump att åka in på. Trots allt folk i rörelse är det tyst och stilla och inte ett skräp på marken. Påfallande är också att folk respekterar den orörda naturen och tar ansvar för att man får nyttja den.
Tystnaden är märklig, många människor från storstäder med buller och hård biltrafik dygnets alla timmar får huvudvärk av tystnaden. Det tar tid innan de har ställt om hjärnan så den klarar ett så stort omslag. De blir helt enkelt stressade men sedan kommer upptäckten och rätta känslan vad tystnaden för med sig.
Här lockar fisket för många entusiaster vid Saxnäs.
Efter vägen har vi Saxnäs med hotell och restaurang. Där serveras givetvis fisk, en underbar anrättning som uppskattas av gästerna. Här är det konferens, det är en klubb fritidsfiskare från Umeå som är på plats några dagar och givetvis blir det fiske för hela slanten. Här har vi ett fint hotell och hela anläggningen är rustik och väldesignad, som smälter in i den karga fjällvärlden runt knutarna.
I Gäddede med fin campinganläggning börjar det i slutet av augusti sina på gäster. Men sommaren har varit kanon enligt uppgift från receptionen. Då tror man givetvis att det i huvudsak har varit norska turister. Nej så är det inte, det har varit svenskar till 80 %. Men för dagen stöter vi samman med ett par som kommer från Norge som övernattat i Gäddede och är på väg till Strömsund för att handla.
Vi återkommer lite längre fram med reportage från campingen i Gäddede när de summerat sommaren.
En väl upprustad camping i Gäddede som lockat många svenskar i sommar.
Men för er som kan och vill uppleva naturens alla varierande skönheter, gör en resa efter Vildmarksvägen.
Text o Foto: Barbro Ericson