Reporter Jack Forsgren ska ge sig ut på en träningsrunda med hunden Alfons. Men Alfons tittar på matte Birgitta och undrar "hur ska det här gå".

Radio Jämtland på rundbesök i Strömsund

nyheter

2020-09-24 Under flera veckor har Radio Jämtland koncentrerat sig på att rapportera händelser från Strömsund. Anneli Johansson, Elin Turpeinen och Jack Forsgren är tre reportrar som varit på rundbesök. I Ulriksfors blir det en träff med några hundentusiaster från Strömsunds Brukshundklubb.

På onsdag fångar vi upp reportrarna från Radio Jämtland som koncentrerat sig på Strömsunds kommun under flera veckor. Nu är Anneli Johansson i Gäddede medan Elin Turpeinen och Jack Forsgren finns i Ulriksfors på Brukshundklubben.

Ann Christin Olsson och Birgitta Söderlund får berätta vad det innebär att träna och tävla med hund. Erfarna ledare på Brukshundklubben.

Här träffar de tre entusiaster som brinner för att lära hunden lydnad i första hand. Utöver träning i stora mått är det tävling något som ska bli på området bakom före detta Fångvårdsanstalten nu i helgen. Det är där som Brukshundklubben ligger med tränings- och tävlingsbanor samt samlingslokal.

Rebecka Antonsson har en 7 årig Belgisk Vallhund, Malinois, som hon började träna vid 7 månaders ålder. Ett lysande resultat visar ekipaget upp.

Radio Jämtland med Elin och Jack passar på att stifta bekantskap med några ledare samt att få se hur det går till när hunden ska ut på en träningsrunda. Jack var verkligen uppe i varv när han skulle testa hur det går till att vara hundförare för en stund. Det blev hunden Alfons, en fin Golden Retriever som ägs av Birgitta Söderlund, som var villig att ställa upp. Med lite lock och en hel del hundgodis så gick det relativt bra. Man kan inte påstå att hunden inte gjorde vad som krävdes, nej det såg nog snarare ut som att föraren inte riktigt ”hängde med”. Såg ut som kommandona inte riktigt var klockrena, men det flöt ju på och visst, det blev godkänt.

Rallylydnad, kommer från USA,  är vad vi nu ska prata om. Det innebär att hunden ska kunna ta en bana där det finns flera skyltar vid delmålen som uppger vad den ska göra. Stanna och sitt, ligg, rulla, snurra och backa. Några av alla momenten.

Nu på lördag blir det tävling i Ulriksfors i Rallylydnad. Ingen vet hur tävlingsmomenten läggs upp förrän någon timma före start och det är domaren som lägger banan.

När man kör Rallylydnad kan man gå med alla sorters hundar som tränats. För att få bra resultat med en hund ska man börja träna när de är ungefär sex månader. De ska känna att det är något roligt de jobbar med och att ha ett nära samarbete föraren, berättar Ann-Christin.

På lördag blir det tävling i Ulriksfors och många hundekipage har anmälts. En fråga är: ”Har intresset varit stort, eller”.

Intresset är stort, vi har 100 hundar anmälda och vi kör med två starter. Vi kan inte ta emot flera för varje domare får bara döma 50 hundar och vi har två domare. Med tanke på situationen med Coronan så känns det roligt att vi får möjlighet att ordna en tävling med deltagare från Mellersta Norrland. Det är det upptagningsområdet vi får ta med i vår tävling.

Domarna kommer inte från Strömsund, det finns ingen här just nu, berättar Ann-Christin men tillägger att Johanna Bast har gått utbildningen och blir klar under helgen.

Att ha en hund kan man glädjas över på många sätt och har man dessutom en hund som lärt sig lydnad, då är man ett komplett team. Därför, har du intresse av att lära dig och hunden att utvecklas och ha riktigt roligt tillsammans, gå utbildning och utvecklas. Vänd dig till Strömsunds Brukshundklubb så får du information om hur du går till väga.

Text o foto: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr