Arkivbild Be.

Protester mot beslut – ta bort en del från Inlandsbanan

nyheter

2019-12-16 Trafikverket har beslutat lägga ner en tvärbana i norra Sverige vilket innebär att Inlandsbanans tidigare så viktiga sträckning påverkar inlandet negativt. Därför har ordföranden för Inlandsbanan Katarina Nyberg Finn höjt rösten.

I ett pressmeddelande skriver Nyberg Finn:

”I rollen som pulsåder för inlandet, och som förenande länk mellan individer, näringsliv och industriverksamhet över hela Norrland, är vi starkt kritiska till det här påtänkta beslutet”.

Inlandsbanan har stor betydelse för Norrland och som ägs av 19 kommuner, därav Strömsund, Östersund, Berg och Härjedalen. Vad som upprör alla intressen för Inlandsbanan med Katarina Nyberg Finn i spetsen är att Trafikverket beslutade den 18 december att lägga ner tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn. Den delen ska i fortsättningen vara en testbana för järnvägstrafik och kommer att upplåtas åt externa intressenter.

Den delen av banan uppges vara avgörande för att Inlandsbanan ska integreras med det nationella järnvägsnätet och att gods ska kunna transporteras på ett smidigt sätt. Men med Trafikverkets beslut skulle det vara omöjligt.  

Andemeningen har i stället varit enligt en utredning att jobba för Inlandsbanans framtid så nu kräver man att beslutet om upplåtelsen får bli en fråga i framtiden och att taget beslut rivs upp.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr