Professorns föreläsning gav rysningar

nyheter

2017-05-17 När professor Yngve Gustafson föreläste på Folket Hus i Strömsund inför en stor publik blev det reaktioner som heter duga. Känslor hos flera åhörare vittnade om att "ja så här är det för många gamla". Felmedicinering, överdosering, dåligt med näringstillförsel för att nämna något.

Yngve Gustafson, som bland annat varit läkare i Hoting för flera år sedan, är idag en framstående och respekterad professor som är engagerad i många sammanhang och som bland annat åker ut för att föreläsa om de gamlas situation. Det var Rättvis Demokrati som bjöd på hans föreläsning både i Hoting i söndags och under måndagskvällen i Strömsund.

tn_DSC_0653

Göran Edman Rättvis Demokrati. Partiet var initiativtagare till föreläsningen på Folkets hus i Strömsund.

tn_DSC_0656

Föreläsare Yngve Gustafson

Många åhörare fanns på plats men en grupp som saknades och som borde ha varit där var beslutsfattare inom omsorgen, dietist, terapeut, avdelningschefer och kommunens läkare. I förta hand borde de ha varit närvarande för att få information och ge svar på frågor som både Yngve Gustafson och övriga närvarande velat ställa. Den gruppen är givetvis personer som står i centrum för bra åldringsvård och borde ha funnits på plats.

De gamla har gjort sitt

Att gamla dör av svält är det väl knappast någon som kan ha trott. Men så är fallet. Och att gamla som hamnar på äldreboende i allt för stor utsträckning  ramlar och bryter armar och ben. Så är det också. De får inte den mat som är tillräckligt näringsrik och personalen är så underbemannad att ingen hinner hjälpa till att mata den gamle.

Gamla ligger med blöjor som inte bytts på flera timmar. De får urinvägsinfektion och blir allt mer förvirrade på grund av att hela kroppen och hjärnan drabbas av de bakterier som infektionen sprider. Äldre får mycket dålig stimulans, de blir inte aktiverade och livet blir allt mera meningslöst. De hamnar i en djup depression och så småningom hamnar den gamle i ett vacum där de inte vet skillnad på natt och dag.

Det uppstår en inre oro och får därmed ett piller, lugnande. Och i många fall rör det sig om övermedicinering vilket innebär att den arma människan blir totalt satt ur funktion. Piller istället för stimulans, engagemang och uppmärksamhet.

Kan det vara verkligheten

Professor Yngve Gustafson som bland annat är känd från TV-programmet i fjol om äldrevården i Lycksele, har många exempel på hur gamla far illa. Hans föreläsning på två timmar på Folkets Hus var timmar där han med humor och allvar upplyste om den gamles verklighet på institution. Men också hur det är att vara i behov av hemtjänst.

20170515_203239

Yngve Gustafson-Äldre människor diskrimineras i dagens samhälle.

Äldre svälter ihjäl i Sverige, inte bara några få utan tusentalet! Matfrågan för de äldre har diskuterats flitigt. Det är med fakta konstaterat att på många håll är maten långt ifrån bra. De gamla får inte den näring som kropp och själ behöver för att må bra. Det ena tar ut det andra när näringsbrist uppstår. Men lika väl är det fortfarande åldringsboenden som genom spariver plockar bort matmål från gamla. De tar exempelvis bort kvällsmaten. Den som är gammal kan till exempel inte äta en rejäl lunch och därmed stå sig bi resten av dagen som en frisk vuxen person kan göra. När man blir gammal skall det vara minst fyra måltider fördelade över dagen.  Så här har vi ännu ett sätt att snabba på svältdöden.

Mediciner för att bli mindre besvärlig

För att den gamle skall hålla sig lugn och störa så lite som möjligt får de starka mediciner. Det är allt från lugnande och sömnmedel till annan medicin som allt för oftast ges i för höga doser. Vilket innebär att den gamle blir ännu mera slö, mera förvirrad och svårare att hålla balansen. Som följd ramlar de ofta och slår sig, bryter ben och armar och så blir de liggande i sängen.

Gustafson poängterade, att de gamla får sömnmedel och lugnande för att inte personalen skall bli onödigt störda. Inte för att medpatienterna skall få det lugnare. Det är en ständig kamp hur personalen skall hinna med överallt, därför är det enklare och få den gamle lugn och slö. Den drabbade personalen har ingen beslutande befattning utan blir styrda av ”ledningen” som inte känner till eller som inte vill känna till hur det verkliga livet för vårdpersonalen är.

En grupp som fattades

Yngve Gustafson och flera av åhörarna efterlyste som sagt att lokalen skulle ha fyllts upp med flera politiker, beslutsfattare, dietist, terapeut, avdelningschefer och läkare i kommunen för att lyssna och ge svar på ”hur står det egentligen till med åldringsvården i Strömsund”. Men tyvärr uteblev de. På plats fanns däremot fem vårdanställda som också velat få svar på vad de anser om bra vård, fördelning av pengar, personal, kunnig personal med mera med mera.

Sverige i bottenläge och ingen skäms

Det skulle gå att skriva en hel roman utifrån professor Yngve Gustafsons föreläsning. Om all fakta som i mångt ser ut att saknas hos många med makt och befogenheter. Hur kan det vara möjligt att i Sverige låter man gamla svälta ihjäl. Gustafson berättade att han besökt många delar av världen, inte minst fattiga länder och hur fattigt de än har det så tar man hand om de gamla. Att man inte gör det på ett bättre sätt i Sverige är faktiskt uppmärksammat på många håll.  Vår omsorg över de gamla ligger i botten och är en stor skam i första hand för alla politiker och övriga beslutsfattare som inte lyfter problemet och gör något åt situationen. Hur det är i Strömsunds kommun vet vi egentligen väldigt lite om och ingen fanns ju på mötet för att ge ett svar.

Som att skickas i ättestupa

Har vi verkligen ett Sverige som tar väl hand om de gamla och ålderspensionärer?

Hur det är med åldringar på vårdinrättningar som svälter ihjäl har vi fått information om. Men vi skall heller inte glömma gruppen  ”fattigpensionärer” som också har svårt att klara livhanken. En person som jobbat hela sitt verksamma liv, inte ovanligt att det rör sig om 50 år i arbete och därmed varit skattebetalare under alla år får i vissa fall ut 6.500-8.000 kronor i månaden. Man skall inte bli gammal, de är bara till besvär och kostar pengar, de skall skickas utför ättestupa, skämtade Yngve Gustafson.

Hur kan det vara så här?

Man behöver knappast mer än 7 år i folkskola, eller kanske det räcker med söndagsskola, för att inse att något är fel. Var tar pengarna vägen då de inte räcker till att ge den gamle kvällsmat. Att de får ett piller mot ångest och ensamhet istället för mänsklig kontakt med en pratstund och stimulans av personalen.

Men en sak skall tilläggas: Vårdpersonalen sliter häcken av sig för att i möjligaste mån räcka till, så det är absolut inte deras fel att de gamla inte får den omsorg de kräver. Personalen är utsliten i förtid och ledsna över att inte kännas räcka till. Det är de som får lida tillsammans med de gamla medans politiker ända upp i regeringen inte har en susning om hur verkligheten ser ut. Det är brist och åter brist inom åldringsvården just på grund av att det inte finns pengar. Men var tar egentligen pengarna vägen när våra åldringar svälter ihjäl.

Klicka på länken http://www.senioren.se/leva-uppleva/pa-de-aldres-sida-2/  för att läsa om det uppmärksammade arbetet Yngve Gustafson gjorde på ett äldreboende i Lycksele 2014. En dokumentärserie som visades på SVT. En miljon tittare följde serien som hette ”Sveriges bästa äldreboende”.

Text: Barbro Ericson

Bild: Cathrine Ericson

 

 

affarsnyttnorr