Arkivbild Be.

Positiva beslut om gruvbrytningen i Stekenjokk

nyheter

2019-12-2 Ärendet med gruvbrytning i Stekenjokk hanteras på olika nivåer och nu senast har Länsstyrelsen i Jämtlands län sagt sitt. De är positiva och säger ja till Vilhelmina Minerals ansökan om att starta gruvbrytning i Stekenjokk. Sedan tidigare finns ett ja från Strömsunds kommun.

Bolaget Vilhelmina Mineral har under många år försökt få tillstånd att återöppna den nedlagda gruvan i Stekenjokk. Förra året, 2018, lämnades en ny ansökan in till Bergsstaten, uppger Radio Jämtland.

Vildmarksvägen måste hålla öppet

Vilhelmina Mineral planerar att bedriva verksamheten vintertid, mellan november och april. Med det upplägget ska rennäringen inte störas. Dessutom ska malmen köras på lastbil till Joma i Norge där den ska bearbetas. Det innebär att Vildmarksvägen måste hållas öppen även vintertid.

Ja från Strömsund

Länsstyrelsen i i Jämtland är positiva till brytningen, eftersom verksamheten bara ska pågå vintertid och eftersom bearbetningen sker i Norge. Även Strömsunds kommun har sagt ja till gruvan.

Länsstyrelsen har tidigare i år sagt ja till en ansökan om bearbetning av mineraler i området. Men nyligen har ansökan kompletterats av bolaget efter synpunkter från Länsstyrelsen i Västerbottens län.

När Bergsstaten kommer att fatta beslut i frågan är oklart, uppger Radio Jämtland.

affarsnyttnorr