Va observant på skumma telefonsamtal.

Polisen varnar för ”falska poliser”

nyheter

2020-01-7 Människor som är ute för att roffa åt sig pengar, främst från äldre, använder sig av olika metoder. Nu varnar Polisen för "falska poliser" som behöver bankuppgifter för att klara upp vissa brott. Se upp!

Vissa människor flyr inga medel när det gäller att komma över pengar. Främst är det äldre personer som drabbas. Ena gången är det från olika bolag man uppger sig att ringa ifrån men nu har en brottsliga kommit på en annan presentation när de ringer upp. De uppger sig för att ringa från Polisen. Ringer någon och uppger sig för att behöva bankuppgifter, då ska man avsluta samtalet omgående.

Det här sättet att lura till sig pengar, att uppge sig för att ringa från Polisen, är falskt och nu har ett rikslarm gått ut att vara på sin vakt om någon ringer och påstår sig ringa i utredningsärende. De ”falska poliserna” försöker lura av de äldre betalkort och pinkod.

Enligt uppgift från Polisen går till såhär.

”Först ringer en person upp och presenterar att hen kommer från polismyndigheten och uppger att de jobbar med en utredning och därmed behöver tillgång till bankkort och pinkod. Efter samtalet dyker en person upp för att hämta det som begärts”.

Om du blir utsatt för något misstänkt brott, ring Polisen 114 14. Vid pågående brott ring 112.

Polisen påpekar att de aldrig åker hem till någon person för att hämta deras bankkort eller kreditkort. Släpp aldrig in någon person som är obekant, är en uppmaning. 

Text: Barbro Ericson

 

 

affarsnyttnorr