Polisen ser att snatterier ökat i Strömsunds butiker

nyheter

2022-06-10 Att snatta eller stjäla är ingen bagatell och i Strömsund har bland annat Coop drabbats. Det är både ungdomar och vuxna som smyger ut ur butiken utan att betala för varan.

Det vi vet sedan tidigare är det  ett samhällsproblem med snatterier och butiksstölder. Tack vare observant personal och andra kunder samt butikskameror kan man få information om vad som försiggår i en butik. Man behöver inte bli ”fångad” omgående utan det kan kameran hjälpa till med i efterhand.

På Coop i Strömsund är Emma Appelblad butikschef och hon berättar för Affärsnytt Norr om situationen.

-Omkring jul och därefter har snatterierna öka och det är både unga som äldre som plockar med sig varor utan att betala. Vissa passerar kassan, betalar varor som ligger i korgen men har också stoppat på sig några varor utan att betala.

Hos ungdomar är det oftast godis, dricka och energidryck. Vi handlare i Strömsund har gått samman och säljer inte energidryck till personer under 18 år. Annars är det 15 års gräns. I samarbete med skolan tog vi det här beslutet att höja gränsen, berättar Emma Appelblad.

Vuxna personer har ertappats med att ha med sig snus, köttprodukter, rakapparat, köksredskap, för att nämna några varor..

-Vi har personer som plockat med sig varor  som antingen har blivit observerade av personalen eller att andra kunder har sett vad som försiggår. I början av året hade vi en kampanj med stekpannor, då hade en kund stoppat på sig en panna men lämnade omslaget kvar. Den personen fångade vi  upp, berättar Emma.

När folk tar saker från en butik så blir det svinn och det måste någon annan betala.

Polis Tomas Baudin ser också att snatterierna ökat på senare tid och det kan vara värt besväret för målsägarna att prata med sina ungdomar. Även om inte det utdöms något straff så finns händelsen dokumenterad.

Text: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr