Placeringen av återvinningsstationer skapar turbulens
nyheter
2024-03-19 Hushåll som saknar tillgång till bil ska ha möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt hantera sitt förpackningsavfall. I detta syfte har konceptet kvartersnära återvinningsstationer utvecklats. Kvartersnära återvinningsstationer ämnar integreras i den tätbebyggda miljön för att på så vis tillgängliggöra avfallshanteringen. Men när nyheten nådde ut till berörda om placeringen av dessa stationer föll det inte i god jord hos alla. Protesterna haglar, namnlistor skickas runt i kvarteren och överklagan har lämnats in från missnöjda medborgare boende på området Rotnäset i Strömsund och området Parkgatan/Hökstigen/Ripstigen i Strömsund.Så här bemöter hon den turbulens som uppstått:
.
-Det är ett lagkrav att från 2027 ska alla fastigheter, alla kunder ha fastighetsnära insamling av förpackningar. Då måste vi redan nu börja fundera på, hur löser vi det. Återvinningsstationerna fick vi ansvaret för 2024, nu från årsskiftet och då meddelade Bilbolaget att de inte ville att vi skulle stå kvar på deras tomt, där den största återvinningsstationen finns. De vill etablera något annat där. Vi måste börja titta, vart har kommunen några tomter. Så småningom är vi ju i alla fall tvungen att hitta lösningar för fastighetsnära insamlingar och det innebär att du inte ska ha så långt för att lämna dina förpackningar. Och då började vi titta på lite olika marker som kommunen äger. Det är det enklaste, först och främst för att kunna söka bygglov på egen mark. Då blev det så att vi tittade på lite olika alternativ för att det här skulle komma igång och för att vi skulle få bygglov. Men vi hör ju nu att det här kommer aldrig gå helt enkelt för det blir så mycket protester och då måste vi hitta andra lösningar, uppger Helen Löfgren Larsson .
.
Vi måste uppfylla lagen från 2027 och hur vi då gör det vet vi inte i dagsläget. Det är klart att vi kommer inte att gå emot att folk protesterar men jag tror inte heller att man riktigt förstår att det här är ett krav. Även om det inte är förrän 2027 som lagen tillträder måste vi ha hittat lösningar och det gäller hela kommunen och då måste vi börja någonstans. Strömsund är den största orten och i och med att återvinningen vid Bilbolaget skulle försvinna då började vi titta på fastighetsnära insamling med bra ställen, i våra ögon, där vi kan placera behållare, där man kan gå och lämna sina förpackningar. Det är ett lagkrav i botten som beslutats av Regeringen. Jag tror inte de som protesterar förstår heller riktigt varför vi gör så här, det är inte för att vara jäklig på något vis. Tanken är att det ska bli enklare för oss medborgare att lämna våra förpackningar, enligt Löfgren Larsson.
.
Kommer ni försöka vara tillmötesgående och försöka hitta en annan lösning?
.
-Vi kommer att informera, skicka ut brev till alla kunder och tala om varför vi måste titta på det här med fastighetsnära insamling eftersom det är ett lagkrav. Om det blir 10 meter eller 150 meter eller längre det vet vi inte idag, utan det kommer förhoppningsvis under resans gång att komma lite mer till oss och vad man kommer att kräva för att det ska vara fastighetsnära insamling. Till att börja med gäller detta insamling av papper och plast.
.
Vi tänker oss att vi har papper-och plast fastighetsnära och att man åker på de här mer kvartersnära insamlingarna med de andra delarna. Det var därför det blev lite bråttom med de här byggloven, som vi inser nu. Nej det blev inte så lyckat medger Helen.
.
Tanken med den kvartersnära insamlingen är ju att ni som bor i området ska ta er dit. Vi ska ju upprätta återvinningsstationer i bland annat Tullingsås och i Ulriksfors, alltså i utbyarna här i närheten och förhoppningsvis så ska inte dom behöva in i Strömsund och lämna sina förpackningar som de gör idag. Vår tanke är att det inte ska bli någon mer trafik än vad det är idag. Så är vår tanke och det är därför jag förstår att det blir fel när man tror att det är Bilbolagets station som vi ska ställa mitt inne i smeten. Sen kanske vi uttryckt oss lite konstigt eller om man har missuppfattat. Det kommer gå ut mycket mer information och det skulle vi ha gjort innan, med facit i hand.
.
Regeringen vill att det ska vara lätt att göra rätt. Och därför tror man att återvinningen av förpackningar ska öka i och med att man inte har så långt för att lämna dem. Därför krockar det med det här att vi inte får några bygglov och vi vill inte fortsätta med de bygglov där man känner att här är det ingen mening, det blir inte alls bra för någon. Det vi tittar på nu är områden som ligger lite utanför dom här villaområdena för vi måste ändå hitta platser för att ersätta stationen vid Bilbolaget, säger Helen Löfgren Larsson , chef för AVA enheten på Strömsunds kommun.
.
Text och foto: Cathrine Blixth