Permobjörn testar din hund inför björnjakten
nyheter
2022-08-15 Jocke Mikaelsson i Sörvik utanför Alanäs är en inbiten jägare och dessutom eftersöksjägare. Nu i helgen ordnade han permobjörn-test på hemskogen och en av björnjägarna kom ända från Örebro.Den 21 augusti drar årets licensjakt på björn igång och då gäller att ha en tränad hund för att den inte ska backa inför björn. Under flera år har Jocke Mikaelsson i Sörvik tränat hundar genom att använda en permobjörn som han fick ta över efter en tidigare samarbetspartner Kenneth Jonsson från Nordmaling när han gick bort. Ett bra träningsredskap, som är en del i arbetet för en björnhund.
-Jag hade ett när samarbete med Kenneth Jonsson som var en hängiven jägare och när han gick bort fick jag ta över permobjörnen. Det är en uppstoppad björn som går fram genom fjärrstyrning. Att gå ut i björnjakt kräver stort ansvar och duktiga hundar. Därför har jag engagerat mig en hel del med träning genom åren, bland annat med att ordna träffar där förare och hund får träna, bland annat på ett test med permobjörn.
-Men jag vill tillägga, det här är bara ett led i utvecklingen, ska du få till en björnhund så är den här träningen bara en del liksom hängntester. Det krävs mycket arbete och ett bra samspel mellan förare och hund och att det måste finns de rätta generna i hunden för att det ska bli bra resultat. Och väldigt viktigt är att hela ekipaget tycker det här är kul. Intresset är stort och ofta kommer det långväga besökare, som nu i helgen med deltagare från Örebro, berättar Jocke.
-Jag håller för det mesta till på hemmaplan med träningen då jag kan använda mig av en skiftande terräng, med skog och öppna områden och dragna björnspår. I helgen hade jag fyra hundar som testades, men alla fyra klarade inte provet.
Här visar vi en bild från den verkliga björnjakten. Jocke med samarbetspartner Mattias Johansson och .björnskytten Trond Korstad från Norge.
-Vanligt är ju att några inte klarar provet, de blir rädda och springer därifrån och en del stenvägrar att gå in i området. Då får man försöka peppa och stärka hundens psyke och vid nästa prov kan det gå bättre, berättar Jocke.
Jocke tillsammans med Ulf Ljunggren från Örebro med gråhunden som gjorde ett test.
Jämthunden Sörviksbergets Capone efter avslutad test.
Den här gråhundsvalpen får också känna av närheten av en björn. Men den är för ung för att testas.
Årets tilldelning på björn i Jämtland har aldrig varit så hög som nu, 220 björnar. Vad som bekymrar jägarkåren är att det skett förändringar vid besiktning av kroppen inför försäljning och att det kan ta onödigt lång tid innan djuret tas om hand.
Livsmedelsverket meddelar att förändring avseende hur björnar som ska säljas som livsmedel till en vilthanteringsanläggning ska hanteras.
Hur kommer det påverka dig som skjutit en björn?
Om du har för avsikt att sälja björnkroppen till en vilthanteringsanläggning behöver du tänka på följande:
- Meddela redan vid anmälan om fälld björn att du avser sälja björnkroppen
- Björnen får tas ur innan besiktningen men samtliga organ ska tas med till vilthanteringsanläggningen
- Björnen får inte flås innan besiktningen
- Björnen besiktas vid vilthanteringsanläggningen
Du som inte tänker sälja din fällda björn anmäler som vanligt till Länsstyrelsen att du fällt en björn och Länsstyrelsens besiktningsperson meddelar sedan tid och plats för besiktning.
Årets indelning är i fyra jaktområden, upplagd av Länsstyrelsen.
Jocke Mikaelsson har under många år varit anlitad hos jaktlag där det behövts ett eftersök. Men i fjol blev han kallad bara vid ett tillfälle, ett bra tecken:
-Ja jägarna sköter skyttet bra, jag hade bara ett eftersök i fjol, så det visar att jägarna tar jakten på allvar. Det är med ansvar man avlossar skott mot en björn, framhåller Jocke.
Text: Barbro Ericson
Foto: Privat