Eivor Olofsson tycker rivningsbeslutet är fruktansvärt slag mot bygden och framtiden.

Ockupanterna i Backe kan ha nått en seger

nyheter

2021-06-11 Folk från bygden har turats om att ockupera läkarvillan i Backe både natt och dag. Meningen var enligt ett styrelsebeslut i SHB att villan ska rivas. Nu har ärendet fått en helt annan vändning sedan Bengt Bergqvist (s) ordförande i SHB, kallat till nytt styrelsemöte som med största sannolikhet kommer att ändra tidigare beslut.

Backeborna vill själva bilda bolag och ta över huset som varit läkarvillan, mitt emot sjukhuset, men det finns ett beslut från ägaren SHB om rivning och ska inte säljas. Det skulle innebära en konkurrens. Sedan i onsdags har folk ockuperat villan genom att ta med både tält och husvagn för att kunna övernatta och vakta. Den maskin som kom till platsen på onsdag skulle förbereda inför rivningen, men fick inte sätta skopan i marken. Hantverkarna fick vända om efter att SHBs VD Stefan Jönsson pratat med byborna på plats och de vägrade lämna  området. Nästa försök att utföra arbetet skulle flyttas fram till måndag nästa vecka.

Men nu har Bengt Bergqvist ordförande i SHB uppgett att det här ska inte behöva fortgå utan det mesta tyder på att läkarvillan blir kvar. Han har kallat till styrelsemöte den 18 juni och då ska ärendet diskuteras. Så under tiden fram tills mötet kommer inga förberedelser inför rivningen att göras.

Här intervjuas Margaretha Mårtensson tillsammans med Ing Britt Månsson.

Det här kan ju bara betyda en sak, att husockupanterna i Backe kan få känna sig nöjda med Bergqvists initiativ. MEN, Margaretha Mårtensson Fjällsjö Framtid, säger ”har nyss pratat med mina ockupantvänner och vi är alla eniga om att vi stannar kvar tills vidare”.

Vi får följa utvecklingen och återkomma.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr