Produktchef Martin Engström. Pressbild engcon,

Nylansering hos Engcon

nyheter

2022-03-22 engcon lanserar EC-Oil automatiskt redskapsfäste på tiltrotator för grävmaskiner 4-6 ton. Senaste nytt på marknaden.

engcon, den ledande globala leverantören av tiltrotatorer, snabbfästen och avancerade tillbehör till grävmaskiner, lanserar under våren 2022 sitt snabbfästesystem EC-Oil på det undre redskapsfästet på tiltrotator EC206 för grävmaskiner i storlekarna 4-6 ton. Detta innebär att hydraulik, elektronik och centralsmörjning ansluts automatiskt medan föraren sitter kvar i hytten, vilket ökar både effektivitet och säkerhet.

engcon fortsätter att vidareutveckla innovativa och resurseffektiva helhetslösningar för sina tiltrotatorer med slutanvändarens behov och säkerhet i fokus. Under 2020 införde engcon EC-Oil automatisk olje- och el-koppling som standard på maskinfäste S40 och på överdelen av EC206 tiltrotator för maskiner upp till 6 ton. Nu tar engcon nästa steg och inför EC-Oil automatiskt snabbfästessystem även på det undre redskapsfästet. Detta innebär att hydraulik, elektronik och centralsmörjning ansluts automatiskt medan föraren sitter kvar i hytten och kopplar sin tiltrotator eller annat hydrauliskt verktyg.

– Det är både bekvämt och man spar värdefull arbetstid på att slippa kliva ur hytten för att koppla trilskande, trycksatta och smutsiga hydraulkopplingar, vilket bidrar till en högre effektivitet och säkerhet för våra slutanvändare. Efter att vi införde EC-Oil som standard för våra tiltrotatorsystem har försäljningen ökat väsentligt vilket tyder på att kombinationen uppskattas av våra kunder och slutanvändare, säger Martin Engström, produktchef på engcon i ett pressmeddelande.

Det undre redskapsfästet av typen S40 får även flera extra hydrauluttag samt den smarta funktionen med möjligheten att koppla en löstagbar gripkassett. Nu planeras det för sopvals och andra verktyg.

– Löstagbar gripkassett innebär att föraren enkelt och snabbt kan koppla av gripen då hen inte behöver den. Det är en viktbesparing på ca 35 kg och räknar man hur många gånger man lyfter skopan på en dag medför det snabbt en bränslebesparing och minskat slitage på maskinen, fortsätter Martin Engström.

Extra utrustning möjliggör högre oljeflöde
engcon har dessutom valt att utrusta EC206 med en helt ny svivel med ökad kapacitet och antalet utgångar för extra hydraulik på redskapsfästet S40 under EC206. Utöver detta finns det ett extra uttag på vardera sida av redskapsfästet samt ett extra uttag på baksidan av fästet. Extra uttagen på sidan av redskapsfästet är dessutom möjligt att direktmata från grävmaskinens extra hydrauluttag. Detta möjliggör då ett högre oljeflöde än de uttag som styrs via tiltrotatorns ventiler och möjliggör drift av exempelvis släntklippare eller andra verktyg som kräver lite högre oljeflöden.

Martin Engström berättar att med den nya sviveln, följer även fördelarna med att det nu inte finns några slangar i nedre redskapsfästet.

– Det blir samma koncept som de större modellerna där EC-Oil-blocken och extrauttagen skruvas i fästet. På S40 är även låscylindern skruvad direkt i blocket och det innebär att fästet helt saknar slangar och rörliga delar som skaver och nöter. Vi vet hur trångt det kan vara att skruva inne i ett redskapsfäste så detta är ett stort kliv framåt vad det gäller servicevänligheten, säger Martin Engström.

Ytterligare finesser som nämns på nya EC206 är att det nu är möjligt att utrusta den med både tilt- och roteringsgivare för de maskiner som har maskinstyrningssystem.

EC206 med S40 automatiskt redskapsfäste kommer presenteras på mässor under året och en mindre förserie kommer levereras under våren 2022. Serieproduktion planeras till hösten 2022.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr