Nu stundar årets Flyktinglopp “I FLYKTINGS SPÅR FÖR FRIHET OCH FRED”

nyheter

2023-02-15 Flyktingloppet har en lång och ärorik tradition bakom sig med kända skidåkare och en bana som är en tuff utmaning med krävande fjällterräng, från Norge till Sverige.

I Flyktingloppets arkiv finns mycket att läsa om den anrika tävlingen mellan Norge och Sverige som ger en påminnelse om den väg som norskarna flydde under andra världskriget. Och nu är det åter dags att göra denna färd men på skidor mellan Norge och Sverige. Invånarna i Frostviken och Lierne vill hälsa alla hjärtligt välkomna till Flyktingloppet som går av stapeln den 25 mars från Gränsröset samt den 26 mars. långa sträckan med start i Nordli.

Det här finns att läsa om Flyktingloppet som är en tävling till minne om de som flydde från Norge till Sverige under andra världskriget. Tävlingens motto är därför: “I FLYKTINGS SPÅR FÖR FRIHET OCH FRED”

Loppet startar i Nordli i Norge och kommer i mål i Gäddede i Sverige och följer i huvudsak den väg som flyktingarna tog under kriget.

Loppet arrangeras i samarbete mellan Lierne IL och Gäddede SK. Tävlingen är därför unik i och med att den kom igång och håller liv i den svensk-norska förbrödringen som var så viktig under krigsåren.

Begynnelsen

Loppet arrangerades för första gången 1950 och har varit en årlig företeelse sedan dess, bara inställt en gång (1982) ”ska tilläggas att under pandemin Covid-19 ställdes loppet också in” (red tillägg).

De 13 första åren var Flyktingloppet en ren herrtävling, men 1964 arrangerades damloppet för första gången med en 15 km-tävling på lördagen med start vid Gränsröset och mål i Gäddede. 1972 blev lördagens tävling utökad med en klass för herrar juniorer och 1983 med damer juniorer. Från 1992 blev även 44 km-loppet öppnat för damer.

Flyktingloppet har alltid varit välbesökt av den svenska och norska eliten. Från Sverre Steinsheim och Melcker Risberg till Gunde Svan, Bjørn Dæhli, Erling Jevne, Frode Estil, Anders Södergren och Oskar Svärd med flera på herrsidan, och från Britt Strandberg och Berit Mørdre till Inger Lise Hegge, Bente Martinsen Skari, Elin Nilsen og Marit Bjørgen på damsidan. Pål Tyldum är den som har vunnit flest gånger på herrsidan med 5 segrar och Vigdis Rønning på damsidan med 6 segrar.

Att läsa resultatlistorna för Flyktingloppet är som att läsa norsk och svensk skidhistoria i efterkrigstiden. En av anledningarna till att Flyktingloppet är så välbesökt av eliten är bland annat att arrangörerna alltid har lagt stor vikt vid att ordna så goda förhållanden som möjligt för de aktiva, något som TD-rapporterna bekräftar.

Ja tiden och åren går och nu är det dags igen att ta sig den strapatsrika sträckan från Norge till Sverige den 25 och 26 mars. Gå in och läs utförlig information i Flyktingloppets annons som finns på Affärsnytt Norrs sida.

Text och arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr