Busslaster med kunder från Norge förgyllde handeln i Strömsunds kommun.

Nu kan gränsen stängas igen

nyheter

2020-09-7 Det var glädje och jubel för handlarna i länet när gränsen till Norge öppnades i lördags. Det var fritt fram för norskarna att åka till Gäddede, Stora Blåsjön och Strömsund för att handla efter att gränsen varit stängd nästan ett halvår på grund av Covid-19. Tiden innebar en kämpig period för många affärsmän men när gränsen öppnades återkom hoppet igen. Tyvärr meddelas att det kan bli stopp igen vid gränsen eftersom Norska Folkhälsomyndigheten anser att karantänkravet kanske återupptas på grund av ökad smittspridning i Jämtland.

För flera handlare i länet står och faller intäkterna med norsk handel. Det har nu varit nästan ett halvår av stopp för norskarna att komma till exempelvis Gäddede, Stora Blåsjön och Strömsund för att handla. Då pratar vi enbart om Strömsunds kommun. Men i förra veckan var det klart att på lördag skulle gränsen vara öppen igen för att resa in till Sverige. Efter utbrottet av Covid-19 och stängning av gränsen har flera affärer haft ett rejält bakslag. På vissa orter har gränshandeln varit av så stor betydelse med många kunder från Norge att när gränsen stängdes och den viktiga kundkretsen uteblev gick omsättningen rakt ner och anställda blev permitterade.

Innan vi drabbades av Covid-19 var det en vanlig syn med bussar av kunder från Norge som kom till både Frostviken och Strömsund. Varukorgarna fylldes och viss handel fick ett värdefullt uppsving, hyllorna fylldes på allt efter som de tömdes och det gav klirr i kassan.

Men så öppnades gränsen i lördags och de flesta trodde nog att nu var ordningen återställd. Men redan idag måndag meddelar Norska Folkhälsomyndigheten att de rekommenderar norska regeringen att återinföra karantänkravet på tio dagar för Region Jämtland.

Norge tittar efter var 14:de dag hur många nya fall av Covid-19 som rapporteras och då får antalet inte överstiga 20 nyinsjuknade personer per 100.000 invånare. Och nu visar det sig att under de två senaste veckorna har 26 nya sjukdomsfall rapporterats i Jämtland per 100.000 invånare.

Det är sagt att Norge kommer att besluta hur det blir med resandet över gränsen den närmaste tiden och som ska träda i kraft natten till den 12 september.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr