Nu är det fråga om allvar – reglerna kring pandemin skärps

nyheter

2020-12-18 Från och med julafton träder skärpta regler i kraft mot pandemin, det meddelade Stefan Löfven idag fredag till allmänheten. Färre personer i grupp vid restaurangbesök och att öppettiderna sänks till klockan 20.00. Och att mellandagsrea inte ska förekomma.

Maxantal för restaurangbesök i grupp ändras från åtta till fyra personer. Alkoholförsäljning i restaurang förbjuds efter klockan 20.00 och den som inte följer gällande regler finns möjlighet att stänga stället.

Restriktionerna gäller över hela landet och berör främst offentliga miljöer som kollektivtrafik, restauranger, gym, köpcentrum och butiker.

Det blir också nya hårdare restriktioner på bland annat Gym och i köpcentra för att färre personer ska befinna sig på platser samtidigt. Om detta inte fungerar kan man bli tvungen att stänga verksamheterna, enligt statsminister Stefan Löfven.

Det går inte att återgå till en normal vardag som det är nu, så för den som kan ska arbetet skötas hemifrån. Pandemin handlar om liv och död. Du kan bli smittad, den du möter kan bli sjuk, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Regeringen väljer att skärpa reglerna och rekommendationerna ytterligare just nu på grund av läget i vården.

– Vi behöver göra mer nu, eftersom det är ett ansträngt läge i vården. Det är en ganska logisk förstärkning när vi ser att vi behöver göra det, säger statsminister Stefan Löfven.

Mellandagsrean – bara att glömma

Gymnasieskolan ska bedriva undervisningen på distans fram till den 24 januari.

– Det är inte ett förlängt jullov, utan undervisningen ska bedrivas, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Regeringen uppmanar också handeln att inte anordna någon rea eller några andra evenemang under julhelgen. Och det blir ingen mellandagsrea, enligt Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten och regeringen inför nu också regler kring munskyddsanvändning.

– Munskydd kan komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas. Vi har studerat utvecklingen de senaste veckorna, i de flesta lägen går att välja att hålla avstånd. Det återstår ett område, det är arbetspendlingen.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr