Nödåren 1867 till 1869 – Ännu en tillbakablick

nyheter

2020-01-10 Som en del kanske vet så drabbades Finland och norra Sverige av missväxtår 1867-1869. De s.k. nödåren. Befolkningen fick leva på barkbröd och gröt gjord på lavar. Det var under den perioden som emigrationen ökade dramatiskt från Sverige till Nordamerika.

För någon vecka sedan lade jag in en gammal rapport om ”Klimathotet – bluff eller sanning. Ett inlägg som togs emot på varierande sätt hos läsarna, vilket är spännande att se. Nu kommer en fortsättning som handlar om nödåren. 

Om året 1867 berättas det följande: Våren var extremt kall och till detta en sommar som aldrig blev någon riktig sommar. Vintern vägrade helt enkelt släppa sitt tag. 

Den 22 maj klockan 11:30 var det 1 grad kallt med vind från nordost. Stickbuskarna står ännu stångraka på träsket och snödjupet är 1,5 aln.

Den 24 maj körde vi på landfast is, ingen stickbuske var löstinad.

Den 25 maj kall blåst och aldrig töat, alldeles fullt snöföre, snödjup 1 1/4 aln.

Den 1 juni körde isen med gott slädföre.

Den 17 juni blev träsket rent från is och på aftonen blev det stark storm och mycket regn.

Den 19 juni släppt ut korna. Snö i skogen, icke löv, icke blåbärsblad och intet gräs. 

Först vid midsommar kunde man så i Burträsktrakten och liknande förhållanden rådde på många håll i Norrland. Många lastfartyg kunde inte nå de norrländska kuststäderna. 

Det är genom dessa tillbakablickar jag börjat att starkt ifrågasätta det omtalade klimathotet, skriver ROGER LINDQVIST.

Miljön skall vi värna om, men att det skulle vara nåt unikt med dagens väderomsvängningar tycker jag känns överdrivet. Vad jag saknar i debatten är att ingen från den ”andra sidan” får komma till tals i media. Det finns många experter som ifrågasatt den här skrämselpropagandan, men som vackert får stiga undan.  

1972 hade vi i landet en stor miljökonferens. Liksom nu så varnade man att 1982 skulle bli ett katastrofernas år. 1982 kom, och 1982 gick utan att detta hände. Sedan dess har man flyttat fram domedagen undan för undan. Likadant gjorde Al Gore, då han satte upp exakt årtal för den kommande klimatkatastrofen. Så skriver alltså Roger Lindqvist och det är en innehållsrik läsning. 

Läs och ta till er på rätt sätt, utan att döma och fördöma! Dessa rader, i likhet med texten om ”Klimathotet – bluff eller sanning”  visar hur det har varit genom tiderna.

Läs gärna boken Svälten som finns på Albert Bonniers Förlag

Upplagd text: Barbro Ericson

 

 

 

affarsnyttnorr