Från Kulturskolan Johan Näslund och Agneta Bergström samt elev Elias Westergren

Nationaldagen på Hembygdsgården i Strömsund

nyheter

2024-06-6 Hembygdsgården i Strömsund där Nationaldagen firades i soligt väder och prunkande försommargrönska deltog fler i firandet än vanligt. Det var en underbar musik- och sångunderhållning samt att runt 40 nya svenska medborgare välkomnades.

Vi har tidigare uppmärksammat värdet och livskvalitén av att samlas och umgås och idag på Nationaldagen fanns den möjligheten igen. På Hembygdsgården i Strömsund i stora paviljongen var det uppträdande av ungdomar från Kulturskolan med ledare. Givetvis sjöngs nationalsången och församlingen verkade kunna den utantill och tog i av hjärtats lust.

Kommunens nya Näringslivschef Patrik Jemteborn sade några väl valda ord till åhörarna och uttryckte sin positiva inställning till framtiden och Kommunen. Därtill  presenterade han sig själv som ”en snygg man i rätta åren och lagom intelligent”.  Ja det instämmer nog de flesta i. Han är en positiv person som passar som handen i handsken att få snurr på kommunen och locka folk att flytta till en vacker bygd. Bland annat genom att ragga folk på utlandsmässor, något som han verkar ha lyckats med— om man får tro vad han själv har uttalat sig om efter mässan i Holland. Här har vi mannen som bjuder på sig själv och drar andra med sig. Ett tillskott för kommunens utveckling.

Från Orrsjön Dorotea fanns Elias Westergren som på gitarr ackompanjerade till sångerna. Han är elev på Kulturskolan där han undervisas av musiklärare Johan Näslund. Annars går han Bygglinjen på gymnasiet.

Agneta Bergström som spelar dragspel och sjunger är också en given gäst i såna här sammanhang. Till vardags är hon dragspelslärare på Kulturskolan.

Så har vi familjen Enevåg, där mamma Malin och döttrarna Emma och Tilda har musiken i blodet. Sång och musik är något som följer familjen Norrman från Tullingsås  i generationer, där Malins mamma Lena har sina rötter och nu är det den yngre generationen som hakar på musikintresset. Emma, som tyvärr har brutit båda armarna i en gymnastikträning, kunde inte framträda idag, men annars spelar hon piano. Den yngre systern Tilda, hon spelar dragspel. Och som en sammanhållande länk fanns morfar Evald Enevåg med till Hembygdsgården.

Under ceremonin i Paviljongen välkomnades drygt 40 nya svenska medborgare som är bosatta i Strömsunds kommun. Här är det kommunalrådet Susanne Hansson som överlämnar flaggan i miniatyr som symboliserar medborgarskapet.

Hans Erik Jansson längst fram, som är kultursamordnare var konferansier för dagens evenemang och ansvarig för ljudet Johan Näslund, två trogna medarbetare som älskar den musikaliska delen av tillvaron.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr