En cannabisplanta. Foto: Polisens arkiv.

Narkotikan sprids som agnar för vinden

nyheter

2019-12-19 Polisen, kommunpersonal med skolan jobbar tillsammans för att hålla narkotikaanvändningen i schack. Men ack så svårt det är när folk till och med odlar exempelvis Cannabis hemma i blomkrukor. Poliserna berättar att Sverige sägs vara självförsörjande på Cannabis i dag.

Enligt en polisrapport för Jämtlands län anmäldes det 360 narkotikainnehav och hittills i år är siffran uppe i 445 innehav. Folk är självförsörjande på Cannabis idag, uppger Polisen. Folk köper fröer och planterar i krukor. Det sprids som agnar för vinden.

Tyvärr, användningen ökar över hela länet och ingen kommun är förskonad. Det finns inte resurser att hålla efter och göra beslag hos så många som är önskvärt. Poliskåren räcker inte till. Därför uppmanas allmänheten över lag att hjälpa till och anmäla om de misstänker att exempelvis Cannabis används. Polisen uppger att när någon röker Cannabis blir det en lukt av örter. En unken doft. Det är tack vare den upptäckten som det inkommer en anmälan. Här är det fråga om flerfamiljshus där lukten kommer via fläktsystemet, uppger Polisen.

Vi vet att användare av olika narkotikapreparat har upptäckts på flera orter i Strömsunds kommun. Ytterst anmärkningsvärt är att Polisen har stoppat bilförare som misstänkts för att vara drogpåverkade.

Enligt Polisen har de inte en chans att klara av situationen att spana in vart det kan finnas narkotika. Den här situationen måste hela samhället hjälpas åt med. Privatpersoner hör av sig om de misstänker något. Personal vid kommunen och skolor måste också bistå. Ja det är en fråga för hela samhället. Och givetvis, föräldraansvaret kan man aldrig frånsäga sig, det framhåller Jonny Jonsson narkotikasamordnare Polisen Strömsund.

Polisen, kommunpersonal med skolan jobbar tillsammans för att hålla narkotikaanvändningen i schack. Men ack så svårt det är när folk till och med odlar exempelvis Cannabis hemma i blomkrukor. Poliserna berättar att Sverige sägs vara självförsörjande på Cannabis i dag.

Polis Jonny Jonsson i Strömsund har tidigare berättat hur han som samordnare i Kommunen är ute i skolorna för att lärare och elever ska få ta del av problemet. Vilka skadeverkningar drogerna har men också hur man kan lära sig att vara observant på händelser som avviker. Eller att kunna se om en elev kan vara påverkad. Men det ska tilläggas att det är föräldrarna i första hand som ska vara vaksamma.

Det som var ett storstadsproblem tidigare har spritt sig ut i landsbygden med kraft och ingen plats är säker.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr