Muralmålningen i Backe återinvigs

nyheter

2018-02-7 Muralmålningen i Backes rivna matsal har fått nytt liv. Tack vare fotografier har konstverket tryckts upp på en vepa och pryder nu nya matsalen vid Fjällsjöhallen. Lars Bagge blir dagens hedersgäst.

–         Det känns väldigt bra att kunna göra målningen tillgänglig för allmänheten igen. Den är ett viktigt tidsdokument från 1950-talets satsningar på offentlig konst, säger fastighetsingenjören Karin Stierna i ett Pressmeddelande.

I samband med Kulturveckan sker en rad aktiviteter i Backe den 10 februari. På dagen kommer Hej Främling! och bjuder in alla som vill att spela fotboll och volleyboll i Fjällsjöhallen mellan klockan 15 och 18. Det blir också promenadbingo. Klockan 19 avslutar Matti Norlin sin kommunturné med en blueskonsert i Fjällsjöhallen.

Förslag från ortsbor I samband med dessa aktiviteter passar kommunen på att återinviga muralmålningen i matsalen vid Fjällsjöhallen med start klockan 18. Målningen är gjord av Birgitta Sandberg. Till sin hjälp hade hon Brit Lindgrén och Lars Bagge, som kommer att vara hedersgäst under återinvigningen. Det var när matsalen vid Folkskolan i Backe byggdes 1953 som det blev bestämt att väggen mot köket skulle smyckas med ett konstverk.

–         I samband med att vi rev matsalen 2014 beslutade vi att fotodokumentera målningen. Vi anlitade Jamtli Bildbyrå och bad dem då att även ta en bild för att i framtiden eventuellt kunna trycka upp den. Efter förslag från ortsbor och utflyttade Backebor beslutade kommunstyrelsen 2016 att trycka upp en vepa och sätta upp i nuvarande matsal. Nu är den på plats och mäter fem gånger två meter, säger fastighetsingenjören Karin Stierna.

Gjort flera väggmålningar

Tekniken Birgitta Sandberg använde när hon gjorde muralmålningen kallas al secco och är en kalkmålning utförd på torr puts. Många av de kyrkomålningar som finns i svenska medeltida kyrkor är utförda med samma teknik. Den internationellt kanske mest kända muralmålningen är Leonardo da Vincis ”Nattvarden” som han målade i ett kloster i Milano 1495–1498. Birgitta har även gjort väggmålningen på Gunillagården i Junsele och på tandläkarmottagningen i Backe.

–         Hon hämtade motiven till konstverket från hela världen, målningen innehåller många små konstverk i konstverket. Det är fascinerande och det känns väldigt bra att kunna göra målningen tillgänglig för allmänheten igen. Den är ett viktigt tidsdokument från 1950-talets satsningar på offentlig konst, säger Karin Stierna.

Välkommen att delta!

Mer information Karin Stierna, fastighetsingenjör, 0670-164 37,

Muralmålning panorama: Jamtli Bildbyrå fick i uppdrag av kommunen att dokumentera muralmålningen när matsalen skulle rivas, och så här såg den ut. Fotografierna låg till grund för den nya vepan som nu är på plats. Foto: Jamtli Bildbyrå

affarsnyttnorr