Elever diskuterade antiziganism och antisemitism
nyheter
2016-05-16 Känslosam och intressant föreläsning på Vattudalsskolan av Mathan Ravid från SKMA när han besökte åttorna i förra veckan. Han pratade om antiziganism och antisemitism därefter blev det diskussion i grupp. Ett starkt ämne som lever kvar i många människors hjärtan.Per Sundberg är klassföreståndare för en åttondeklass i Strömsund och han berättar om varför man anlitat Mathan Ravid som föreläsare för elever och lärare. Kommunens samtliga åttondeklassare var inbjudna men Gäddede hade bokat annat för dagen. Men 130 elever från Strömsund, Hoting, Backe och Hammerdal fanns på plats i gymnastiksalen på Vattudalsskolan.
-Mathan Ravid är en känd och duktig föreläsare om rasism och antisemitism. Han kan väldigt mycket i ämnet och är duktig på att berätta och fånga ungdomarnas intresse, uppger Per Sundberg och fortsätter:
– Många elever och lärare är intresserade av att följa hans föreläsningar och flera elever från skolorna i Strömsund har tidigare år följt med på studieresor till förintelselägren i Östeuropa, bland annat Polen. Nu kommer de eleverna som var med på resan att vara lite av gruppledare när vi efter lunchen skall samlas för diskussion.
Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, är en religiöst och politiskt obunden organisation som har till syfte att motverka och sprida kunskap om antisemitism och andra former av rasism. SKMA bevakar kontinuerligt samhällsdebatter och massmedier. Antisemitiska och rasistiska yttringar påtalas och bemöts.
SKMA arbetar även med att motverka antisemitism genom utbildning och förser lärare, skolelever, medier, politiska organisationer och andra intresserade med information och material, samt förmedlar föreläsare.
Utbildningar
Sedan början av 1990-talet anordnar SKMA regelbundna utbildningar och kurser om antisemitism och andra former av rasism, liksom kring nazism och Förintelsen. I utbildningarna medverkar några av landets ledande forskare, experter och pedagoger inom området.
För den som vill fördjupa sina kunskaper kring Förintelsen erbjuder SKMA studieresor till Polen, Ukraina och till de baltiska länderna. I dag har tusentals lärare, ungdomsledare, politiker, journalister, elever och andra deltagit i SKMA:s omfattande och rikstäckande utbildningar och seminarier.
I mars i år skrev SKMA i sitt nyhetsbrev:
SKMA:s stora utbildningsprojekt om Förintelsen, antisemitism och rasism är avslutat. 408 elever och 81 lärare från 84 olika högstadieskolor runt om i Sverige har deltagit. Utvärderingarnas budskap är tydligt: utbildningen har djupgående påverkat både elever och lärare.
I Polen besökte vi de gamla judiska kvarteren i Krakow för att belysa judiskt liv före 1939. Därefter vandrade vi i det tidigare gettoområdet i staden, samt gjorde studiebesök i det före detta koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Dessutom reste vi till Jordanow, en av de tiotusentals städer och byar i Östeuropa vars judiska befolkning helt utplånades, samt den skola i Rabka som den nazistiska säkerhetstjänsten (Sicherheitsdienst) upprättade för utbildning av bland andra SS-soldater.
Guidade turer varvades med gruppdiskussioner om Förintelsens olika aktörer – offren, förövarna, åskådarna samt de få som gjorde skillnad genom att hjälpa folk i nöd. Just betydelsen av att agera är något vi återkommit till när vi kommit hem från resan.
På de uppföljande träffarna har vi samtalat om folkmord och mänskliga rättigheter efter 1945, samt analyserat och diskuterat nutida konspirationsteorier, fördomar och hat mot judar, muslimer, romer, svarta, homosexuella och andra grupper. Med utgångspunkt i elevernas egen vardag har vi samtalat om vikten av att agera och ta ställning när man ser att någon utsätts för kränkningar, hat och diskriminering.
I februari i år avslutades projektet – sammanlagt har 408 elever och 81 lärare från 84 olika högstadieskolor på 31 olika orter från Malmö i söder till Arvidsjaur i norr deltagit.
Visningsbilden: Fr v elev Emil Norrman, föreläsare Mathan Ravid, lärare Per Sundberg och elev Albin Runsten.
Elever från Strömsunds kommun besöker Auschwitz-Birkenau. Foto: Mathan Ravid