Staty: Region Jämtland-Härjedalen. Foto: Be

Mobila mammografivagnen i Gäddede flyttas i höst

nyheter

2023-08-24 Mammografivagnen, eller Rosa vagnen som man säger, kommer i höst att flyttas från Gäddede och de som ska genomgå undersökning får vända sig till annan ort. Orsaken uppges vara att vagnen ska renoveras, det uppger Region JH.

Att den Rosa vagnen försvinner från Gäddede blir ett rejält bakslag för de som bor i Frostviken och ska undersökas. Det rör sig om runt 170 personer som hade inbokade tider och nu kommer de i första hand att bokas in i Strömsund, och nästa Östersund.

Det har varit av stor betydelse för folk i området att ha haft nära tillgång till mammografiundersökning när vagnen varit uppställd i Gäddede.

Enligt planerna ska vagnen i  Strömsund stå kvar tills början av januari 2024.

På Regionens hemsida kan man läsa följande:

”Vi ber om överseende med att det här innebär längre resväg, men underhållet är helt enkelt nödvändigt för att vagnen ska fortsätta att fungera, säger Johan Wahlström, enhetschef på röntgenavdelningen på regionens hemsida och fortsätter:

– Genom att informera i god tid hoppas vi att de som berörs ändå ska ha möjlighet att planera in ett lämpligt tillfälle att få sin mammografiundersökning gjord.

Det är en planerad renovering samt en genomgång av den tekniska utrustningen i vagnen som ligger bakom flytten.

Det här kan på sikt även bidra till en försening i schema när vagnen är tänkt att rulla mellan orterna, skriver regionen.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr