Misstänkt i Laxsjöhärvan kopplad till sprängmedel i Torvalla

nyheter

2020-01-11 I höstas hittade Polisen i Östersund sprängämnen i en lägenhet i Torvalla. En 35-åring är misstänkt och uppges vara inblandad i Laxsjöhärvan.

Åklagare Frida Molander vid Domstolarna i Östersund bekräftar att det finns kopplingar mellan sprängdådet i Laxsjö och tillslaget i Torvalla. Mannen i 35-årsåldern som är misstänkt för en rad stölder och vapenbrott i Laxsjöhärvan är nu också misstänkt för brottet mot explosiva varor, där Polisen i tid kunde ingripa. Vart sprängmedlet kommer ifrån är inte klarlagt ännu. Nu väcks åtal inom kort.

Polisen slog till mot en lägenhet i Torvalla under hösten och hittade 36 sprängkapslar och 4,2 kilo sprängämne. Det var en stor insatsstyrka som slog till.

Åklagare Molander sade i december att förhoppningar var att rättegången med de inblandade i Laxsjöhärvan skulle påbörjas före jul, men så blev det inte.

Laxsjöhärvan avslöjades i samband med en explosion i ett uthus i Laxsjö under januari i fjol när ett kassaskåp skulle öppnas och det exploderade. En av de inblandade männen fick en skada vid händelsen och fick föras till sjukhus med svåra skador.

Till en början greps två män misstänkta för grov stöld och vapenbrott men härvan växte och till slut hade Polisen plockat in ett tjugotal personer som man misstänkte var inblandade på ett eller annat sätt, bland annat stölder som omfattade miljonbelopp.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr