Misstänkt djurplågeri – halalslakt på gård i Hallviken

nyheter

2019-11-2 Polisen fick larm på fredag att det förekom halalslakt på en gård utanför Hallviken. Det är Länsveterinären som larmade polisen efter rapport om misstänkt djurplågeri.

Polisen rapporterar: Den 1 november 17:44, Djur, Strömsund Hallviken, misstänkt djurplågeri.

Länsveterinären hör av sig till polisen gällande misstänkt djurplågeri på en adress. Djurplågeriet ska ha bestått i att djurhållaren misstänks ha slaktat sina djur på ett sätt som inte är tillåtet.

Polisen är nu på plats för att utreda ärendet, bland annat genom att genomföra en husrannsakan.

Ärendet är mycket resurskrävande vilket gör att det kan se ut som en större polisiär insats, men det finns ingen anledning för allmänheten att oroa sig.

Uppdatering 19:43: Polisen är nu klar på platsen. För frågor hänvisas till miljöåklagare i Östersund.

Avsändare Åsa Mjörndal, RLC-kommunikatör

Den här händelsen har uppmärksammats av pressen runt om i Sverige och folk reagerar med avsky.

Att avliva djur genom halalslakt är enligt svensk lag förbjudet om inte djuret innan fått bedövning. Nu har polisen haft husrannsakan hos djurhållaren som är misstänkt  för djurplågeri på en gård utanför Hallviken.

Polisen larmades av länsveterinären i Jämtland sedan misstanke om halalslakt kommit till kännedom.  Enligt polisen har djur slaktats på ett sätt som inte är tillåtet. Under fredagskvällen pågick en stor polisinsats med bland annat husrannsakan.

Det var allmänheten som larmade efter misstanken att det förekom halalslakt på gården. Något som enligt svensk lag är förbjudet om inte djuret först får bedövning. Vid halalslakt öppnas halsen upp för att komma åt halspulsådern som skärs av, då töms djuret på blod. Djuret måste vara vid liv för att blodet ska kunna pumpas ut. Då blir köttet mört.

Enligt jordbruksverket är det vanligast att fåglar och får bedövas med elpistol innan avblodning. Nötkreatur måste bedövas med bultpistol eller liknande för att halal ska vara lagligt.

En stor polisinsats tillsattes under fredag för att utreda händelsen och först på kvällen kunde de åka från platsen.  Åklagarmyndigheten i Östersund kommer nu utreda händelsen.

Fakta: Halalslakt

Enligt islamisk lag skall slakt av djur följa en föreskriven metod för rituell slakt för att djurets kött skall bli halal. Bland annat måste djuret vara mentalt närvarande när halspulsådern skärs av och djuret tappas på blod.

Enligt svensk lag skall djur alltid bedövas innan slakt. Halalslakt är tillåtet i Sverige om djuret är bedövat.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr