Bild på de skadade, båda med bland annat fot och benskador.

Misshandel av två unga tjejer i Strömsund väcker avsky

nyheter

2018-12-28 Affärsnytt Norr skrev på annan dag jul om misshandel av två unga tjejer i Strömsund. Det var i korta ordalag, med uppgifter från Polisens hemsida. Nu har några dagar gått och vi har tagit kontakt med de två drabbade som blev så svårt misshandlade att de hamnade på akuten. Vansinnesdådet utfördes av två killar med utländsk härkomst enligt förundersökningsledaren. Ingen är gripen för händelsen uppger Polisen som jobbar stenhårt med fallet.

Misshandeln har skett helt oprovocerat, två unga män hoppade på en av tjejerna vid parkeringen utanför Hotell Nordica i samband med årets återvändardisco. Misshandeln ledde till att hon slängdes i backen och slog i huvudet, hon var under en tid medvetslös. Den andra, gick då emellan för att försöka rädda sin kompis, men hon blev också misshandlad. Bland annat blev hennes ena knä söndersparkat. Vi har sökt Polisen, jourhavande förundersökningsledare och utredningsledare men i dagsläget finns inget mer att informera om än att polisen inte har någon skäligen misstänkt och att de två gärningsmännen är av utländsk härkomst. Brottet anses som grovt. Det finns vittnen till händelsen och även registreringsnummer på den bil killarna hoppade in i och försvann mot ett bostadsområde i Strömsund.

Vi träffar de drabbade tjejerna Sara och Madde efter några dagar och vad som framgår tydligast är att de båda mår fruktansvärt dåligt. De går med stödbandage och är blåslagna, men den fysiska smärtan, det går nog över om några veckor eller månader, men rent psykiskt vet man aldrig hur lång tid det tar att läka de såren.

Upprinnelsen till det grova brottet där Sara blev slagen medvetslös, kan ha sin början redan vid Lucia då en utländsk kille började bråka med henne. Han knuffades och var allmänt otrevlig, då säger Sara till honom helt lugnt: ”Varför gör du sådär och vad har jag gjort dig för något”.  Då svarade killen med att han skulle ”märka” henne någon gång.  Det är med den händelsen i bakhuvudet som Sara är övertygad om att han har haft några kompisar som ställt upp för honom. Infunnit sig utanför Nordica efter discot på natten mot annandag jul och utförde misshandeln. Hon berättar:

-Det kom fram en kraftigt bygd kille när jag stod där ute och han började putta mig till en början. Så börjar han slå mig i ansiktet och på armar och bröstet. Då står kompisen Madde ungefär 20 meter ifrån och får se och höra vad som händer. Hon springer till min undsättning och försöker avvärja händelsen, men då blir hon också sparkad och slagen av den andra killen så hennes knä sparkas sönder.

En av killarna har redan tagit upp Sara i sina armar, han lyfter henne upp i luften och dammar ner henne i backen. Det var en muskulös kille, tillägger hon. Madde ser allt som händer och i panik ropar hon på Sara, som då ligger utslagen, medvetslös på marken.

-Jag skriker allt jag kan, Sara — Sara, hon rör inte på sig och då ropar jag på folk omkring, kom och hjälp, ring ambulansen, Sara rör inte på sig. Och jag kan inte göra något för jag ligger ju också på marken, efter att fått mitt knä söndersparkat. Jag försökte ställa mig upp men mitt ben vek sig och pekade åt fel håll och smärtan var fruktansvärd. Allt hände ute på bilparkeringen och där blev vi liggande båda två. Dessemellan hade en killkompis till oss tagit sig fram och försökte få stopp på vansinnesdådet. Det resulterade i att han också fick sparkar och slag, men han klarade sig rätt bra.

-När vi ligger där på marken, hoppar killarna in i bilen och backar i riktning mot där vi ligger. Ingen av oss kunde ta oss därifrån och då kände jag, nu är det kört, han kommer att backa över oss, uppger Madde med förtvivlad röst.

Vakter kom till platsen och en massa andra, men killarna som misshandlat oss åkte blixtsnabbt därifrån. Men det finns vittnen och registreringsnummer på bilen finns noterat. Några följa efter bilen för att se vart de åkte. Till ett bostadsområde i Strömsund

Killarna är två ungdomar i 20-årsåldern och mörkhyade. Polisen jobbar brett för att gripa männen och är tacksam för all information som de kan få från allmänheten. Ring 114 14 om du har något att informera om i fallet.

Nu går båda med knä- och fotbandage samt har blånader och spräckta revben. Sara som studerar får vara hemma och läka sina skador tills skolan börjar. Madde är sjukskriven åtta veckor till att börja med. Men den värsta smärtan sitter i själen, berättar de båda och tillägger:

-Jag kommer inte att gå ut ensam i Strömsund på kvällen längre efter de här händelserna. Först blev Sara påhoppad vid Luciafirandet och nu händelsen vid Hotell Nordica. Strömsund som varit en av de säkraste platserna man kan tänka sig, säger båda samstämt.

Det skall tilläggas att både Sara och Madde är två lugna och fina tjejer så det inträffade är ett hot mot samhället.

-När killen hoppade på mig vid Lucia, säger Sara, frågade jag bara ”varför gör du så här, jag har ju inte gjort dig något. Och nu så blir jag slagen medvetslös, troligen har det ett samband, avslutar hon.

Affärsnytt Norr kommer följa händelseförloppet så vi återkommer. Det skall tilläggas att vi uppger inte fullständigt namn på de utsatta tjejerna och givetvis ingen bild på deras ansikten. Uppgiften vi går ut med, att de två gärningsmännen är av utländsk härkomst, är styrkt av jourhavande förundersökningsledare.

Text: Barbro Ericson

Foto: Cathrine Blixt

 

affarsnyttnorr