Polisen fanns på plats för att informera om rättigheter och skyldigheter gällande lagar och regler i Sverige.

Mänskliga rättigheter – allas rätt

nyheter

2017-02-8 I Strömsund pågår Kulturveckan och exempelvis på Saga och Pelarsalen vimlar det av folk under föreläsningar och vid utställningsmontrar. Temat är genomgående mänskliga rättigheter.

I samband med Kulturveckan visades filmen Tjuvjägaren på Folkets Hus biosalong där producent Johan Tornblad fanns på plats för att prata med biobesökarna. En ung talang som redan producerat ett antal filmer och med gamla anor som tema. Filmen var sevärd och visade hur överheten förr i tiden hade makten. Och för den fattige gällde att ta maten från skogen. Det blev tjuvjakt och jägaren Lasse blev förföljd av myndighetspersoner för att få honom lämna ifrån sig sitt vapen men de misslyckades totalt. I slutet av filmen får vi se hur hela händelsen får en upplösning som få kan drömma om.

16650911_10154989768799813_673628612_o

Starka känslor

Nu går vi vidare, på Saga och Pelarsalen är temat Mänskliga rättigheter. Intresset är stort och drygt 500 besökare kunde räknas in under tisdagen.

I en av montrarna möter vi Fitore Osmanaj, Joshka Wessels samt Pär Moberg. De tre åker runt i Sverige och berättar om erfarenheter och människors utsatthet.tn_DSC_0506

Fr.v Joshka Wessels och Fitore Osmanaj.

Fitore kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn 1999. Hösten 2013 startade hon ett eget produktionsbolag där hon bland annat drivit projekt inom antirasism samt debatten kring den rådande flyktingsituationen. Hon är regissör.

Joshka också hon regissör och bosatt i Lund och är en nederländsk dokumentärfilmare, regissör och antropolog. Hon har tidigare bland annat bott i Aleppo och reste tillbaka till Syrien 2014 för hennes forskning med syriska filmaktiviteter för Köpenhamns universitet.

Så har vi Pär Moberg, audio och musik, kreator, är musiker och kompositör. Han är bosatt i södra Skåne och även verksam som kursledare för folk- och världsmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö.

tn_DSC_0526

På Pelarsalen överlämnar de bland annat en folder, Flykten från Sverige. Där beskrivs känslan av hur vi helt plötsligt hamnar i en krigszon. Du är ett oskyldigt barn, ditt hem är sönderbombat. Vänner och bekanta är döda och skingrade för vinden. En känsla som berör ända in i märgen.

Temat bakom projektet

­­-Vi som ligger till grund för projektet har alla olika bakgrund, berättar Joshka och Fitore. Flera av oss har haft personliga upplevelser av krigszoner ibland annat Syrien, Balkan och Darfur. Vi har varit där, antingen som filmskapare som täckt kriget, eller som flyktingar som själva varit med och upplevt krigets fasor och känslan av att fly.

Framtids- och utvecklingsförvaltning

Mattias Mårtensson jobbar inom kommunens projekt RCI som är en förkortning på Resurscentrum integration. Han jobbar tillsammans med Hillevi Melinder, Elisabeth Lindholm, Jenniffer Bennoit och Ulrica Eriksson Engholm och tar emot barn och ungdomar och deras familjer som behöver stöd och vägledning. De jobbar utifrån ett program som kommunen tagit fram, och som många andra kommuner i Sverige har visat intresse för. Det är ett team som arbetar med och för nyanlända barn, ungdomar och deras familjer. Oavsett ursprung eller anledning till migration.

tn_DSC_0553

Elisabeth Lindholm

Föreläsning på Saga

Vi håller oss till den röda tråden Mänskliga rättigheter. Sigrid och Catharina, kommer från Östersund och jobbar mot våld i familjer. Makt och kontroll är punkter i deras program.tn_DSC_0540

Sigrid och Catharina

-Våld i nära relation är ett vanligt problem och våld kan bestå av mycket mera än det fysiska våldet. Det psykiska våldet från en partner är minst lika skadligt. Vi jobbar för människors lika värde och det är kvinnor som är mest utsatta för våld.

-Kvinnan har sedan urminnes tider fått stå tillbaka för mannen. Först 1921 fick kvinnan rösträtt. 1965 kom förbudet att våldta kvinnan i äktenskapet. Några år senare, 1980, skrevs det in i FNs konvention att förbjuda diskriminering av kvinnor. Men det har föga varit till hjälp hos många utsatta kvinnor, trots att det finns en jämställdhetslag, där det framgår att båda parter har lika värde.

-Vi ska inte tillåta att någon skriker hora, att begå sexuella övergrepp, att prata diskriminerande eller nedvärderande om en person. Oftast är det flickor som blir utsatta. Vi skall inte ha ett samhälle som tillåter detta, var budskapet.

Bevittnat helvetet på jorden

Göran Bergström Strömsunds kommunalråd, är en person som har haft ett variationsrikt liv. Han har deltagit i massmördarjakter i Kambodjas djungler där Pol Pots regering mördade 1,7 miljoner människor. Han organiserade personskydd efter Palme-mordet, varit ansvarig för kungens säkerhet och verkat i FN:s tjänst på Cypern och i Mocambique. Han har varit polis och senast närpolischef i Strömsund.

tn_DSC_0596

Kommunalråd Göran Bergström

Föreläsningen med Bergström ledde både till skratt och tårar. Han gjorde en kort tillbakablick hur det var med orättvisor och kvinnors ringa värde tusentalet år före Kristi födelse. Hur kvinnors förtryck världen över har fortsatt och fortsätter trots att det är år 2017. Kvinnor har i alla tider i varierande grad varit utsatta under mannens förtryck.

Görans föreläsning om sin vistelse ute världen var gripande och inte minst när han berättade hur han bevittnat avrättningar av kvinnor och barn. Kvinnorna blev skjutna eller halshuggna, men de små barnen ”spillde” man inte krut på utan soldaterna tog de små barnen i benen och slog ihjäl dem mot en trädstam. Denna barbariska händelse är bara delar av vad Göran har bevittnat ute på sina uppdrag ute i världen.

De mänskliga rättigheterna existerar inte, varken på denna plats eller på andra platser ute i vår vida värld. Man kan undra, finns det en möjlighet att få en värld i fred och harmoni människor mellan när man fortfarande bortser från innebörden av mänskliga rättigheter.

Görans slutord får också bli våra: Gör för andra vad du vill att andra skall göra för dig.

Se fler bilder, klicka på länken, https://affarsnyttnorr.se/galleri/manskliga-rattigheter-forelasningar-och-utstallare-pa-saga-stromsund-72-2017-foto-cathrine-ericson/

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

Text: Barbro Ericson

Foto: Cathrine Ericson

 

 

affarsnyttnorr