Människor som går över gränsen – skyr inga medel

nyheter

2023-01-19 Gång på gång inträffar tråkigheter där folk vill komma över pengar hos privatpersoner och de skyr inga medel. Allt från att de vill hjälpa till i bankärenden som har blivit felaktiga till andra bedrägeri-trix för att lura folk. Polisen varnar och ber oss vara vaksamma. 

Det är ingen nyhet att folk hör av sig och uppger sig arbeta för en bank, antingen via telefon mejl eller sms, att de upptäckt en bankkund som förmodligen har blivit utsatt för falska köp eller överföringar av pengar. Nu ska kunden få hjälp genom att logga in sig med bankidentitet så ska de få hjälp att få tillbaka pengarna. Detta leder till att den som blivit uppring förlorat pengar på kontot, just därför att det är en bedragare som ringt upp och erbjudit hjälp, inte någon banktjänsteman. En mycket vanlig och besvärlig händelse som i många sammanhang inte gått att klara upp. Ett rätt vanligt tillgrepp.

Så har vi en annan variant av bedrägeri, ett mejl kommer och där framgår att du är kallad till Domstol. Det uppges att de fått in uppgift från säkra källor att man varit ute på nätet och surfat på sidor med sexuellt innehåll, att man har laddat ner otillåtna bilder och delat sexuella övergrepp.

De ger mottagaren av meddelandet en möjlighet till hjälp, det är bara att klicka på en länk, så får man  sakkunnig hjälp för att reda ut fallet.  ”Bara att betala in en viss summa pengar”. Då ska saken vara utagerad.

Polisen uppger att: Den här sortens mejl är inget nytt utan de är väl medvetna om vad som försiggår. Det enda man ska göra är att inte öppna mejlet, om man blir tveksam, eller bara bortse från innehållet och slänga i papperskorgen.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr