Man misshandlade sin sambo – Hovrätten sänker straffet

nyheter

2021-02-11 Under flera år har en man misshandlat och hotat sin sambo i den gemensamma bostaden i Strömsund. Detta ledde till att mannen dömdes av Tingsrätten till nio månaders fängelse men mannen överklagade domen. Nu har Hovrätten sänkt fängelsestraffet.

Mannen som är i medelåldern ska under flera år ha misshandlat och hotat sin sambo på olika sätt under flera år. Paret har bott tillsammans i Strömsund. I mars i fjol dömdes han till nio månaders fängelse av Tingsrätten. Mannen ansåg att domen var felaktig och överklagade till Hovrätten.

Nu har Hovrätten sagt sitt och sänker mannens fängelsestraff från nio månader till sex månader.

I utredningen mot mannen kom det fram att han, som är medelålders, slagit kvinnan som han bor tillsammans med i huvudet, hotat slå ut hennes tänder, hotfullt lyft basebollträ mot henne, tagit stryptag på henne och återkommande gett kvinnan nedsättande tillmälen.

Mannen häktades i februari förra året efter att polis tillkallats till bostaden då det kommit larm om att han slagit kvinnan flera gånger med en pinne, när hon låg ner i sin säng. Mannen dömdes vid Östersunds tingsrätt i mars ifjol till nio månaders fängelse för ett flertal olika brott; grov kvinnofridskränkning som ska ha pågått i över tre år, skadegörelse, rattfylleri, grov olovlig körning samt ringa narkotikabrott.

Mannen överklagade domen till Hovrätten och yrkade att rätten skulle frikänna honom från åtalet för grov kvinnofridskränkning.

Hovrätten menar i sin bedömning att domstolen ska ha mannens tidigare brottslighet i beaktande vid en dom, eftersom han tidigare dömts till fängelse och en del av de brott han nu stod åtalad för skedde innan den tidigare domen. Hovrätten påpekar att det är viktigt att påföljderna av samtliga brott tillsammans inte överstiger vad som skulle ha dömts ut för den samlade brottsligheten, och menar därför att man kan döma till ett lindrigare straff i det här fallet.

Därför sänker Hovrätten mannens fängelsestraffet till sex månaders fängelse. Och sänker dessutom skadeståndet som mannen ska betala till kvinnan från 50 000 kronor till 43 000.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr