Familjen Wik, Per-Jonas, Kärstin, Ola, Oskar, Sofie och Sara

Makarna Wik överlämnar möbelaffären och det firades

nyheter

2022-10-3 Det anrika möbelföretaget Wiks Möbler har fått nya ägare och paret Kärstin och Per-Jonas Wik, 75 år, lämnar därmed över till tre unga entusiaster,

Syskonen Amanda och Anders Bågling samt Anna Sundgren tar nu över det anrika företaget Wiks Möbler och de känner att det här blir något riktigt bra . I lördags var det öppet hus med fika som lockade många glada besökare som hade ett gemensamt. Härligt att affären blir kvar.

Per-Jonas och Kärstin lyckönskar de nya ägarna, det blev bara en av dem på bild, Amanda Bågling tillsammans med pojkvännen, Anna och Anders tog hand om gästerna.

Många fina minnen från den gamla tiden med början i Sikås.

Ägare och grundare var Jonas Wik som föddes 1906 och år 1929 började han som 23-åring sitt livsverk med framgång. Han åkte runt för att sälja bland annat möbler. Han hade sinne för affärer och 1945 drog han i gång med affärsverksamheten i Sikås, en by som räknats som Jämtlands största by. Här fanns hotell, mejeri, affärer och stora jordbruk. Järnvägen var av stor betydelse då varorna kom den vägen och en stor del av järnvägsmagasinet hyrdes också  av Jonas Wik för att härbärgera en del av lagret.

År 1991 flyttades Wiks möbler från Sikås till nuvarande industrilokal i Hammerdal som tidigare blivit utbyggd i omgångar. Bo Wik, andra sonen, som fortfarande arbetar i firman berättar om hur tiderna har förändrats:

-Pappa var en riktig affärsman, redan i unga år. När han under åren drev möbelhandel i Sikås krävdes stora utrymmen för alla möbler och då hyrde han lokaler på byn. Om man tänker efter så var det inte mindre än 15 olika hus som tjänstgjort som magasin. Min bror Per-Jonas började arbeta tillsammans med pappa 1972 och så småningom tog han över ansvaret. Han är tio år äldre än mig och jag kom in i bilden först 1978 och har varit anställd. Det är jag som har hand om utkörningen och jag brukar skämta om att när jag blir pensionär ska jag ”leverera” uppger han och skrattar.

Han berättar också om hur hårt hans pappa jobbade, från tidiga morgon till sena kvällen. Men han trivdes med det hårda tempot.

-Ja jag minns att han klev upp tidigt och började dagen med att göra bokföringen, under dagen sålde han möbler och på kvällarna kunde han köra ut dem.  Det var resor bland annat till Gäddede som söndagsturer och då hände det på 60-talet att även jag och mamma följde med. Min mamma hon skötte ju marktjänsten, hushållet alltså, som var vanligt på den tiden, berättar han.

Det är ett rent nöje att få lyssna till hur framgångsrika affärsmän det fanns också förr i tiden.

Bo berättar också om när alla husen i Sikås skulle tömmas på möbler för att fraktas till nya affären i Hammerdal.

-Vi gick nog ut lite väl hårt, på en vecka skulle det mesta tömmas och dessutom skulle det ju se snyggt ut i nya butiken i Hammerdal. Det var ett tufft jobb men tidschemat höll och i mitten av juni 1991 öppnades den nya butiken planenligt, uppger Bo.

Även om affären nu är såld till ungdomarna Amanda och Anders Bågling samt Anna Sundgren kommer Bo att jobba kvar till en del och Per-Jonas ska finnas kvar i affären två månader tills de nya kommit igång.

Så har vi Kärstin som är gift med Per-Jonas. Hon har varit en solstråle i butiken och det verifierar dagens besökare vid Öppet Hus. Det sägs att hon runt 1984 besökte Wiks Möbler i Sikås för att handla och därmed ska någon form av gnista ha uppstått mellan henne och Per-Jonas. Kärstin skrattar och berättar om åren som gått:

-Ja visst var det så allt började och 1986 kom jag också att arbeta i affären. Året efter gifte vi oss och sedan har jag funnits i företaget, så nu känns det skönt att överlämna till de nya ägarna och få ägna mig åt andra saker, barn och barnbarn och fritidsintressen.

-Jag är engagerad i Kyrkan och EFS, så där kan jag lägga lite mera tid. Och givetvis ska det bli roligt att åka till barn och barnbarn när jag känner för det. Barnen Ola, Oskar, Sofie och Sara, bor i trakterna av Uppsala och Holland, berättar Kärstin.

Wiks Möbler har varit en affär som är känd för varor av god kvalitet och reklamen som går från mun till mun, är den bästa reklamen uppger Kärstin.

Sonja Mårtensson från Fyrås ligger bekvämt i sängen på Wiks möbler. Hon tycker det är jättebra att butiken kommer finnas kvar. Det har blivit en del inköp genom åren och hon är mycket nöjd med kvalitén på de möbler hon köpt hos Wiks möbler.

Här har vi fyra nöjda kunder som ”provsitter” affärens sköna fåtöljer. Fr v Linnea Lundin Pålsson, Robbin Stenqvist, Kristin Persson och Anneli Persson.

Två tjejer från Hammerdal njuter av tillvaron när de besöker Öppet Hus. Fr.v Lena Ringbert och Anita Löfgren från Hammerdal.

Wiks Möbler har beställningar från kunder runt om i Sverige, ända ner till Skåne. Ofta är det folk som har fritidsställen häromkring eller så är det bekanta som berättar om sortiment och så har nya kunder hört av sig.

Under dagen har affären varit fylld med folk och Per-Jonas hade så fullt upp att ta hand om besökare att det var svårt att få en intervju med honom. Men Kärstin och Bo har ju berättat om den goda utveckling Wiks Möbler har genomgått under tid och hur arbetsglädjen har funnits i företaget.

Men nu lämnar ägarna paret Wik företaget och nya krafter tar vid, men som sagt Per-Jonas blir kvar två månader för att hjälpa de nya att komma igång och Bo förblir anställd tillsvidare.

Amanda Bågling som är en av de nya delägarna är lycklig över att tillsammans med sin sambo få flytta tillbaka till Hammerdal och bli delägare i Wiks Möbler. Hon har varit bosatt i Malmö och där jobbat för Möbeljätten så här finns erfarenhet inom branschen. Anna Sundgren och  Anders Bågling är sedan tidigare ortsbor och alla känner att det här beslutet var rätt val och roligt ska det bli, uppger trion.

Text: Barbro Ericson

Foto: Cathrine Blixth

affarsnyttnorr