Lucia med tradition – årets glädjestund för äldre

nyheter

2019-12-13 Rotary arrangerar Luciaarrangemanget och dagen började redan klockan 07.00 med besök hos SCF betongelement. Sedan var dagen fullbokad. Gladast blev nog de på äldreboendet Strömbacka och Granbacken. Luciafirandet väcker så många minnen från förr så en och annan tår trillade på kinden.

Tommy Persson i Rotary har haft huvudansvaret för luciatåget och till sin hjälp har han haft Helena Svanberg från ridklubben samt Anders André också från Rotary. Till stor hjälp har de haft Elin Svanberg som ansvarat för att luciatåget skulle klara julsångerna på ett professionellt sätt. Ja vad vore den 13 december utan Lucia. Tomt och innehållslöst.

Helena Svanberg kommer med lucian Emma Strömgren och tärnan Saga Hjelm.

-Lucian och tärnorna gick upp runt klockan fyra i morse, berättar Tommy Persson, sedan har det varit späckat program hela dagen, de har besökt 11 ställen i Strömsund. Vi har besökt de stora företagen med början hos SCF Betongelement, Engcon, därefter blev det kommunen, Coop och Simonsons. De som verkligen uppskattar när Luciatåget kommer är de som bor på Strömbacka, Solbacken och Granbacken. Det är ofta äldre personer som med en tår på kind ser tillbaka på åren i verksam ålder. De förtjänar verkligen den här högtidsstunden.

Tage Wikström t.h ställde upp och körde luciatåget mellan platserna. Han hjälper också till att få allt i sin ordning. Här kommer den våta huvudduken på plats så inte håret ska ta eld från de levande ljusen.  

Här har vi Elin Svanberg tillsammans med Lucian Emma Strömgren. 

Tommy Persson försöker få kronan på plats.

Här kommer Lucian till Strömbacka, hästen Molle har fått det fina uppdraget. Helena Svanberg för fram det fina ekipaget.

På Strömbacka blev de boende bjudna på en jullunch innan det blev dags för Luciafirandet. Hon kom med häst och släde som Helena Svanström på Ridklubben hade ordnat. Hon ombesörjde den lilla överraskningen och de defilerade några varv runt så boende och personal kunde se dem i fönstret.

Två finklädda damer inväntade Lucia tåget efter en god jullunch.

Det måste framhållas vilket fantastiskt arbete som arrangörerna lägger ner på att hålla Luciafirandet vid liv. Tommy Persson uppger att det ligger ett stort förarbete bakom och de som hjälpt till är guld värda. Elin Svanberg har lagt ner ett stort arbete med att hjälpa till att träna flickorna för att få en samstämmighet i sången.

Klockan 19.00 kröns Lucia, Emma Strömgren, i Strömsunds kyrka av prästen Markus Nordenmark.

Än en gång vill vi på Affärsnytt Norr föra fram ett stort tack till er som arrangerat årets Luciafirande. En stor högtid som inte får förringas och läggas till handlingarna. Detta firande förgyller tillvaron för många och framför allt de äldre som genom många år firat Lucia.

Text o Foto: Barbro Ercson

affarsnyttnorr