Landsomberget i Backe – ingen vanlig backe – Våran fritidsgård
nyheter
2022-01-29 Det är en snöig dag i Backe men ändå är det liv och rörelse i Landsomberget. Folk från byarna runt om i kommunen kommer hit för att åka i en välpreparerad backe. Det blir att varva åkning med en välförtjänt fika i Serveringen. trogna skidåkare i backen är Britta Höglund från Alanäs, med barn och hon säger så här:Britta Höglund har köpt säsongskort och är på plats med barnen Jasmin och Joel Mikaelsson med kompisen Odin Ellingsson. Hit åker de ofta, trots avståndet, från Alanäs till Backe. Men det här är ett ställe som de verkligen trivs på och Britta uttrycker sig så här: ”Det här är våran fritidsgård”. Ett väldigt trevligt ställe.
Idag är det få föreningar som har möjlighet till ekonomiskt stöd i någon större omfattning, bland annat från Kommunerna, det leder till att allt fler medborgare får ställa upp och jobba ideellt, utan någon ersättning. Landsomberget har under många år varit ett fint ställe för alla slalomälskare och snowboardåkare. Välpreparerad backe med flera nedfarter och med goda snöförhållanden. Idag är det inte många backar som håller öppet, bland annat på grund av snöbrist men här är det goda förutsättningar. Men som på många andra håll har det varit kännbart på grund av Covid. Folk har inte velat åka ut och det har blivit kännbart för Slalomklubben. Men nu ser det ut att ha lossnat, åtminstone börjar man se en liten förändring till det bättre.
Molly från Strand och Meja från Strömsund gladdes över att få åka i backen.
Här har vi ett gäng, som är bästisar, William Bergvall, Kian Garefelt, Dali Gouissem
Här har vi några som gör sig redo inför första åket: Susanne Guldbrandsson med barnen Liva och Noel.
Så får vi fast på pappan i familjen, Joakim Sjödin med sonen Noel.
I ymnigt snöväder poserar helgens ansvariga för Landsombergets drift. Det är Catarina Johansson och sambon Mats Nordin som jobbar. De sköter försäljning av liftkort och uthyrning av utrustning samt skidliften. Ett ideellt arbete som är ett måste för att få verksamheten att rulla på. Men de klagar inte, de menar att ska det hända något ute i glesbygden, ja då måste man hjälpa till, det är deras syn på saken.
Säsongen drog igång vid 13-dagshelgen och är öppen tisdag och torsdag kväll samt lördag och söndag. Det är i huvudsak styrelsen som jobbar med att sköta driften. Catharina berättar:
-Vi är fem personer i styrelsen och sysslorna rullar oss emellan, det blir lite jobbigt för de flesta har ju både familj och förvärvsarbete. Men de flesta har ju något barn eller ungdom som är intresserade av att åka och därför blir det naturligt att man vill göra en insats. Under åren har vi haft mycket folk som kommit hit, inte minst från Strömsund och områdena däromkring. Det finns också de som erbjudit sig att komma hit och hjälpa till, och det känns ju jätteroligt.
Landsomberget har i alla år varit en fin samlingsplats för barnfamiljer och skolklasser har kommit hit och många ideella arbetstimmar har lagts ner för att få en attraktiv plats, sex kilometer utanför Backe. Redan tidigt 1980 började entusiastiska människor förbereda och jobba för en slalombacke. Liftar monterades och en begagnad pistmaskin köptes in och 1987 var det dags att inviga backen. Och dessförinnan var det en avlagd bandvagn som användes, både för att preparera backen men också för att dra upp åkarna till toppen.
Här i backen har det ordnats familjedagar och lustfyllda arrangemang. Bland annat fackeltåg under långfredag i backen och andra familjearrangemang, främst under de tider när folk kommer till bygden, som till exempel under sportlov.
I serveringen jobbar Pernilla Sandström och Andreas Sjödin som är anställda av företaget PAUSA Backe. De jobbar här när slalombacken är öppen, det blir tisdag och torsdag kväll samt helger. Här finns mycket gott att välja på för den som kräver lite extra energi. Trevligt å se att så många gynnar serveringen vid slalombacken, att folk köper fika och mat i stället för att ta med sig egen matsäck.
Här inne pratar alla med alla, även om man inte känner varandra. Ja det känns faktiskt som Britta Höglund uttrycker sig, det är som våran fritidsgård.
Text o foto: Barbro Ericson