Kommunen har överklagat anmälan om brister i säkerheten

nyheter

2023-07-14 För några veckor sedan skrev vi att tre kommuner, två i Norrbotten och Strömsunds kommun i Jämtland blivit anmälda för allvarliga brister i säkerheten. Ett ärende som är sekretessbelagt och innebär egentligen att allmänheten har ingen möjlighet till insyn.

Enligt uppdaterade uppgifter den 22 juni framgår att Strömsunds kommun är en av tre kommuner som måste böta miljonbelopp för sårbarheter som i sin tur kan riskera rikets säkerhet. En kommun i Jämtland, Strömsund,  och två i Norrbotten. Ett beslut som Strömsunds kommun kommer att överklaga eftersom de anser att beslutet är felaktigt. En information som kom via SVT Norrbotten. Bötesbeloppet för Strömsunds kommun skulle bli 1,5 miljoner kronor.

Händelsen ska ha upptäckts efter tillsyn från Länsstyrelsen i Norrbotten och då kunde det konstateras att Strömsunds kommun tillsammans med Pajala och Sorsele har brustit i tillämpningen av säkerhetsskyddslagen.

Nu efter några veckor får vi kontakt med Richard Persson som är ansvarig i Strömsund, och som då när ärendet togs upp, gav följande svar till SVT Norrbotten.

– Vi anser oss följa lagdirektiven till stora delar väl och kommer därför överklaga beslutet, sade han.

Och nu uppger Richard Persson att Kommunen hade tre veckor på sig att överklaga till Förvaltningsrätten och det är gjort. Han uppger att hela ärendet är sekretessbelagt och därför har han ingen möjlighet att gå in på vad som påstås ha brustit.

Det är bara att invänta vad Förvaltningsrätten har att säga och skulle de inte acceptera någon punkt i överklagan, ja då är det för Strömsunds kommun att betala 1,5 miljoner kronor i böter.

Text: Barbro Ericson

 

 

affarsnyttnorr