Klas Lif från Hoting skänker miljoner till Mittuniversitetets studenter

nyheter

2019-11-17 Klas Lif från Hoting, byggherre och fastighetsägare i Östersund, gick under 1950-talet på tekniskt gymnasium i Katrineholm. Det uppges att under den tiden var han inte så väl stadd vid kassan, men annat blev det. Nu ger han sitt fulla stöd på miljonbelopp till unga studenter på Mittuniversitetet.

”Två miljoner – det tillskottet har nu Studenternas stipendiestiftelse på Mittuniversitetet just fått”.  Det skriver lärosätet i ett pressmeddelande den 27 oktober. Ett stipendium där givaren Klas Lif tror kommer locka flera studenter till Östersund.

Bakom den stora donationen står byggmästare Klas Lif med flera fastigheter i Östersund. Han är född i Hoting men varit bosatt i Östersund och i början av 1990-talet flyttade han med sin hustru Ann till Visby. Han har tidigare drivit företag tillsammans med sina två döttrar som nu har tagit över det mesta.

Stipendiet kommer nu att användas till att stötta studenter som håller på med sin grund- eller forskarutbildning.

I pressmeddelandet säger Hilda Månsson, ordförande för Studentåren i Östersund:

– Vi är mycket glada och tacksamma över denna donation och ser fram emot att kunna fördela den årliga avkastningen från donationen till intressanta ansökningar från studenterna.

Stiftelsen förvaltas av studentkårerna i Östersund och Sundsvall. Ändamålet med denna är att främja utbildning och forskning i Jämtland och Västernorrland. Pengarna kan användas till att bland annat genomföra projekt eller delta i forskarkonferenser. Stiftelsen har även tidigare berikats med pengar från Börje Hörnlund, Kari Marklund, Mitthem, Östersunds kommun samt medel från studentkårerna, uppges i pressmeddelandet.

Givetvis är det med delad glädje att den så ”fattige” studenten från Hoting, Klas Lif med tiden blivit mångmiljonär och med sitt goda hjärta vill dela med sig till ungdomar som studerar.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr