Kaos efter Stekenjokkvägen – Naturbevakarna slår larm

nyheter

2020-07-13 Knappast tidigare har så många åkt Stekenjokkvägen som nu och det innebär också att många bryter mot regler och förbud i området. Naturbevakarna slår larm - det råder kaos på fjället uppger de.

Aldrig tidigare har det varit så stor trafik efter Vildmarksvägen och Stekenjokk som det är idag. Vi har tidigare rapporterat om folk som lämnar vägen, har lösa hundar som springer omkring och folk som åker skidor inom förbudsområden. Här ska man ta hänsyn till naturens flora och fauna och rennäringen. Naturbevakarna får ingripa vid många tillfällen när folk struntar i informationen. Skidåkaren kunde de avvisa och personen blev polisanmäld.

Nu uppger Naturbevakarna att det är ren kaos. Folk tänker inte sig för utan det händer att de försöker ta bilder tillsammans med renkalvar och det stör givetvis djuren. Det har hänt att små kalvar som blivit störda har drunknat på grund av stress och andra kalvar har kommit ifrån vajan och måste avlivas.

Enligt uppgift beräknar man att i år är det säkert fem gånger så mycket turister som i vanliga fall och det är kaos här. Håkan Berglund, anställd av Länsstyrelsen, är en erfaren naturbevakare och han har aldrig varit med om något liknande.  Det uppger han till Radio Jämtland och tillägger:

Över Vildmarksvägen går en flyttled för renarna och det är när renarna ska passera vägen som kaos uppstår, då strömmen av bilar och husbilar blockerar möjligheten till övergång.

Renkalvar har avlivats

– En dag stod det 50 husbilar på rad som stannat för att titta på renar, samtidigt kom flera hundra renar som skulle över vägen, men husbilarna blockerade vägen helt. Det var helt kaotiskt. Renkalvar skiljdes från sina vajor och i vissa fall fick kalvar (som inte hittade tillbaka till sin vaja) avlivas, säger Håkan Berglund till Radio Jämtland.

Håkan Berglund berättar också att han sett bilar köra upp på bron över Saxån trots att det varit renar på väg över bron. Renarna stressades så mycket att de försökte fly genom att hoppa över räcket och ner i vattnet, avslutar han.

Att inte folk tar hänsyn i naturen utan bara ser till sitt eget intresse är anmärkningsvärt. Det uppges också att när resenärerna blir tillrättavisade är det inte ovanligt att de nonchalerar tillsägelsen eller så blir de arga.

Att en så vacker turistattraktion ska behöva bli utsatt för oförsiktiga människor är oerhört tråkigt. Vad vet man hur det blir med tiden, kanske kommer inte vägen att öppnas så här tidigt på året utan det bli senare för att skydda både häckande fåglar och rennäringen från oförståndiga människor ”egen reflektion”.

Text: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr