Jämtland sa nej till filminspelning på Stekenjokk men Västerbotten ger ”ja”

nyheter

2023-08-11 Som vi tidigare skrivit om blev ansökan hos Länsstyrelsen i Östersund, att spela in filmen "Koka björn" på Stekenjokk nekad men Länsstyrelsen i Västerbotten ger klartecken.

Att Länsstyrelsen i Jämtlands län nekade ansökan att få göra  filminspelningen av Disney-serien ”Koka Björn” uppges vara att man inte vill ha störningar i området.

Foto: Cathrine Blixth

Det är en känslig miljö med ett rikt djurliv. Då fanns förhoppningen hos produktionsbolaget att hela inspelningen skulle få tillstånd att spelas in på angränsande marker i Västerbottens län.

Nu meddelar Länsstyrelsen i Västerbotten att de ger klartecken för inspelningen och räddar därmed filmbolaget Anagrams planerade inspelning. Länsstyrelsen betonar att markslitaget kommer i det närmaste att bli obefintligt eftersom de kan använda sig av Bolidens vägar i området. De har i samråd med samebyarna beviljat inspelningen, där en av huvudrollspersonerna är Gustaf Skarsgård som intar rollen som Lars Levi Laestadius, som var präst och bildade Leastadismen.

Romanförfattaren till boken och serien ”Koka Björn” är Mikael Niemi. En fascinerande berättelse om mannen, Lars Levi Laestadius,  som valts till årtusendets norrbottning. Mästaren Mikael Niemi skildrar levande hur stora händelser drabbar en liten värld och hur Læstadius vinner allmogens stöd trots överhetens motstånd. I recensionerna kan man bland annat läsa vad Marie Magnusson, Smålandsposten uttryckt sig:

”En ovanlig roman som tog ett tag att vänja sig vid men som sedan blev mer och mer oemotståndlig!”

I och med att Länsstyrelsen i Västerbotten gett klartecken att öppna  Stekenjokk för inspelning av ”Koka Björn” är markfrågan för inspelningen löst.

Text o foto: Barbro Ericson

 

 

 

affarsnyttnorr