Foto: Privat

”Jag har längtat efter Hedenvindplaketten”

nyheter

2019-09-10 Författaren, poeten och musikern Bernt-Olov Andersson tar den 10 september emot årets Hedenvindplakett på biblioteket i Strömsund. Han är glad, stolt och rörd över utmärkelsen. Gustav Hedenvind-Eriksson har följt mig hela livet. Jag har längtat efter att få det här priset, säger han.

Bernt-Olov Andersson från Sandviken har rötterna i arbetarrörelsen, något som tydligt märks i hans författarskap som tog sin början för över 40 år sedan. Han har skrivit två dussin böcker, både romaner och dikter, och gav förra året ut sin självbiografi, ”Den osynliga nåden” – en bok starkt inspirerad av Gustav Hedenvind-Eriksson och hans ”Med rallarkärra mot dikten”. Han ligger även bakom sju pjäser och två cd-skivor.

  • Hedenvind har följt mig hela livet. Vi hade liknande uppväxt och har mött samma utmaningar i bland annat skolan där vi båda två hade dåliga betyg i svenska. Man kan säga att mitt författarskap är lite av en revansch, säger Bernt-Olov Andersson. 

Arbetarlitteraturens grindstolpar

År 1994 fick han Martin Koch-priset, tisdagen 10 september klockan 18.00 mottar han Hedenvindplaketten på biblioteket i Strömsund. Prisutdelare är Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden. Utmärkelsen gör författaren både glad, stolt och rörd.

  • Dessa två priser brukar kallas för arbetarlitteraturens grindstolpar och nu har jag snart dem båda. Varesig jag vill eller inte är jag en arbetarförfattare. Jag har längtat efter det här priset. Det ska få en fin plats i mitt hem, säger han och skrattar.

Hedenvindplaketten är utformad av Kerstin Bränngård och delas sedan 1980 ut till en författare som skrivit i Gustav Hedenvinds anda. Hedenvindsällskapets motivering lyder som följer:

”Med spänning och viss humor skildrar Bernt-Olov Andersson varsamt personer kring ett bruk, deras vardag, deras yttre och inre liv och fångar det som präglar tidsepoker. Alla de vanliga och ovanliga människor som bidrar till att andras stora visioner kan uppfyllas. Genom olika livsöden kan läsaren följa hur bruksarbetarnas villkor och samhället förändras och orientera oss i tiden”.

Priset utdelades under tisdag kväll.

affarsnyttnorr