Bild privat.

Invigning av torvkåta på Hempan

nyheter

2016-11-24 Under året har elva kursdeltagare mellan 13 och 82 år gått en sydsamisk språk- och kåtabyggnadskurs i Strömsund. Under kursen har de tillsammans byggt en torvkåta på hembygdsgården. Den 26 november väntar invigning med tal, jojk, sång och musik.

I våras startade Strömsunds kommuns samiska samordnare, Aanna Johansson Larsson, tillsammans med språkledaren Sakka Nejne och byggnadsledaren Einar Johansson en sydsamisk språk- och kåtabyggnadskurs. Intresset för kursen var stort, totalt deltog elva personer mellan 13 och 82 år.

–         Språket har många samer förlorat och denna kurs har varit ett sätt att kunna få ta tillbaka en del av de ord och uttryck på sydsamiska som man använder sig av vid byggandet av en torvkåta. Tanken var att med hjälp av kursen föra kunskapen vidare till de yngre generationerna, säger Aanna Johansson Larsson. 

Visa den samiska närvaron

Torvkåtan är byggd på traditionellt vis men är något moderniserad. Den ligger på

hembygdsgården i Strömsund i närheten av Lars Teodor Jonssons stuga. Tanken är att till våren bygga vidare på ett samiskt viste.

–         Det är viktigt att Strömsund som samisk förvaltningskommun visar den samiska närvaron som finns genom att värna om den samiska kulturen genom ett samiskt viste. Det är ett led i ”Renens väg” i Strömsunds samiska förvaltningskommun, säger Aanna Johansson Larsson.

I samband med årets julmarknad på hembygdsgården lördagen den 26 november klockan 13.00 är det invigning. Bland annat blir det tal, jojk, sång och musik, bandklippning och försäljning av renprodukter.

–         Vi bjuder också på ren-buljong. Det är bara att följa marschallerna fram till torvkåtan. Alla är välkomna att delta, säger Aanna Johansson Larsson.

Strömsunds kommun anordnade språk- och kåtabyggnadskursen i samarbete med Ströms hembygdsförening och studieförbundet Vuxenskolan. Projektet som finansierat uppbyggnaden av torvkåtan ägs av Ströms Hembygdsförening och heter Mötesplats Strömsund – Hembygdsgården 2020.

Mer information Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare, 070-617 34 32

affarsnyttnorr