Invigning av digital kulturvecka

nyheter

2021-02-5 Den 6 februari är det dags för årets kulturvecka i Strömsund. Varje år vecka sex arrangerar kommunen en kulturvecka i samband med Samefolkets dag. Syftet är att lyfta fram och visa bredden i vårt rika kulturliv. Förhoppningen är att väcka nyfikenhet och inspiration. Årets evenemang och aktiviteter sker utomhus eller via digitala kanaler och temat är ”omtanke”.

2021 års kulturvecka är annorlunda på grund av pandemin. Men tanken är fortfarande densamma, att skapa en arena för att visa upp det rika kulturlivet i kommunen. Alla evenemang sker utomhus eller via digitala kanaler. Något som är en ny utmaning för kultursamordnaren Kerstin Pettersson,

  • Pandemin gör att vi tvingas tänka nytt, vilket är roligt! Samtidigt har vi insett att det kräver en hel del mer jobb än en ”vanlig” kulturvecka. I år känns det faktiskt än mer angeläget än tidigare att verkligen lyfta våra fantastiska föreningar och aktörer, och sprida lite glädje. Jag vill rikta ett varmt tack till alla som bidrar på något sätt under veckan, säger hon i ett pressmeddelande.

Flera samiska inslag

Kulturveckan invigs den 6 februari på Samefolkets dag och pågår hela vecka sex. För att synliggöra de samiska färgerna blått, grönt, gult och rött har kommunen tänt färgade lampor längs Storgatan och vid Virgokajen i Strömsund. Under Kulturveckan bjuds det på ett antal samiska inslag med bland andra Ewa Ljungdahl och Laila Gunilla Wilks.

Fler exempel på evenemang under veckan är författarbesök av Marie-Louise Marc vars roman Juni, juli, halva augusti utspelar sig i Strömsunds kommun och är nominerad till Storytel Awards romanpris. Kommunen lanserar en skapartävling, en fototävling och en arrangörstävling och den som vill kan följa Camilla Wolgers poetiska vandring.

  • Som vanligt är det stor bredd och variation vilket jag uppskattar, säger Kerstin Pettersson.
  • Alla evenemang som är digitala går att se via Youtube:

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr