Ingen varg i Jämtland – tar strid

nyheter

2019-05-27 Jämtlands landshövding begär en omprövning av Naturvårdsverkets beslut om nya miniminivåer för varg. Naturvårdsverket vill nämligen att norra förvaltningsområdet och Jämtlands län ska ha en föryngring, motsvarande tio vargar.

Naturvårdsverket tog nyligen beslut om nya miniminivåer för varg, det vill säga det lägsta antalet vargar som ska finnas i olika delar av landet.

Det förra beslutet om miniminivåer för varg togs 2014. Då fanns inga vargföryngringar i varken norra eller södra rovdjursförvaltningsområdet. Denna gång har norra förvaltningsområdet fått en föryngring, motsvarande tio vargar, som miniminivå. Det södra förvaltningsområdet har en halv föryngring, fem vargar, som miniminivå. Det har alltså skett en spridning från mellersta förvaltningsområdet till norra och södra.

– En spridning från det mellersta till de norra och södra rovdjursförvaltningsområdena är i linje med de nationella rovdjurspolitiska målen om ökad spridning och minskade koncentrationer där rovdjuren gör som mest skada, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Begär omprövning

Men länsstyrelsen i Jämtland med landshövding Jöran Hägglund i spetsen begär nu en omprövning av Naturvårdsverkets beslut. Främsta anledningen är att Jämtland inte vill ha någon vargföryngring i renskötselområdet.

”De tre samebyarna som främst berörs av beslutet är Tåssåsen, Handölsdalen och Mittådalen, som inom kort kommer att skriva avtal om ordinarie renbete inom det område som berörs av två dokumenterade vargföryngringar på gränsen mellan Gävleborg och Jämtlands län. Avtalen innebär att området blir renskötselområde. Länsstyrelsen anser att det inte finns någon möjlighet att kombinera renskötsel och varg i samma område.”

Högt rovdjurstryck

Vidare konstaterar Jöran Hägglund att det sammanlagda rovdjurstrycket är högt i Jämtland.

Så här skriver han i begäran om omprövning:

”Inventeringsresultat för 2018 visar att Jämtlands län har 45 procent av Sveriges järvpopulation, 29 procent av björnpopulationen och 15 procent av lodjurspopulationen. Det totala rovdjurstrycket i länet medför att samebyarnas förluster till de stora rovdjuren överstiger 10 procent.”

Jöran Hägglund konstaterar också med förvåning att Naturvårdsverket i sitt beslut inte tagit hänsyn till toleransnivån vad gäller skador på ren orsakade av stora rovdjur.

Tummen upp från Jägareförbundet

Länsstyrelsen begäran om omprövning applåderas av Jägareförbundet Mitt Norrland.

– Mycket, mycket bra och starkt gjort av länsstyrelsen, säger ordförande Gun Fahlander.

Hon tycker Naturvårdsverkets beslut om att Jämtland ska ha en vargföryngring är märkligt.

– Man blir oerhört besviken, speciellt eftersom en stor majoritet i Viltförvaltningsdelegationen i Jämtland beslutat att Jämtland inte ska ha några vargar. Den demokratiska processen sätts ur spel när ett statligt verk fattar beslut som går tvärt emot vad en demokratiskt tillsatt grupp under länsstyrelsen slagit fast.

Löshundsjakten drabbas

Gun Fahlander befarar att löshundsjakten kommer att drabbas på flera olika sätt.

– Hundägarna kommer inte att vilja släppa sina hundar vilket i sin tur leder till att avskjutningsmålen för älgstammen kommer bli svåra att nå. Därtill kommer renhjordar att splittras och bli ett bekymmer vid älgjakten, säger hon i ett pressmeddelande.

 

affarsnyttnorr