Arkivbild från tidigare tävling.

Inför årets Amundsen Race i ett soligt Strömsund

nyheter

2023-02-23 På fredag den 24 februari går starten för årets Amundsen Race från Hembygdsgården i Strömsund klockan 12.00. Tävlingen pågår under helgen med varierande sträckor och klasser.

Snabbfakta om Amundsen Race 2023:

Tävlingen går i 2 distanser: ca 350 km och 180 km (uppdaterat enligt senaste upplagans faktiska avstånd)

  • AR350: 8 och 12 spannsklass
  • AR180: 8 spannsklass
  • Max 50 deltagare – styrelsen reserverar sig rätten att fördela antalet anmälda jämnt fördelat på det två distanserna.
  • Sträcka 350 km: Strömsund – Ursvattnet – Tåsjö – Norråker – Strömsund (målgången vid Jobb Center)
  • Sträcka 180 km: Strömsund – Ursvattnet – Norråker – Tåsjö (målgången vid Fjällsikten restaurang & stugor).

Amundsen Racet är en mycket internationell tävling och har genom åren haft deltagare från bland annat Spanien, Schweiz, Nederländerna, Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Österrike, Polen och även USA, uppger arrangörerna.

Nu är det dags för årets tävling med start på Hembygdsgården i Strömsund på fredag den 24 februari klockan 12.00 och under torsdag vimlar det av hundspann som skall delta i tävlingen. Många utländska ekipage ser man både vid Hotell Nordica och vid Hembygdsgården. Det är ett Strömsund i strålande sol och en temperatur runt noll och fantastiska snöförhållanden. Snöskotrar är ute efter lederna för att preparera spåren. Man kan säga att stundande tävling kan bli en fin upplevelse och förhoppningsvis lockar det ut folk att följa tävlingen.

 Arrangörerna uppmanar att inte komma med egna hundar till området för start, checkpoints eller målgång.

Amundsen Race samarbetar aktivt med lokala föreningar, affärer och företag i Strömsunds kommun för att ha möjlighet att genomföra tävlingen. Och det ska tilläggas hur betydelsefullt det är att få folk från olika länder att bli attraherade över vår vackra bygd och en unikt storslagen natur som ger möjlighet till frihetenen i en orörd miljö.

Program för upplägget enligt tävlingsledningen:

Vinnande 180-spann förväntas i mål på Fjällsikten, Tåsjö under mitten av lördag morgon (ca. Kl 10:00), beroende på väder och vind (som självklart påverkar den totala körtiden och tidpunkten för första spann i mål). Målgång av alla tävlande beräknas ske fram till och med söndag morgon.

Vi välkomnar åskådare vid målgångar också och även i checkpoints Norråker och Fjällsikten. OBS! Restaurang Fjällsikten serverar mat & dricka.

Vinnande 350-spann förväntas i mål i Strömsund mycket tidigt under söndagsmorgonen (ca. Kl 05:00) Målgång av alla tävlande beräknas ske fram till och med klockan 16 på söndag eftermiddag.

Söndagen den 26 februari kl 04:00 

Sista tid att lämna checkpoint Norråker och köra mot mål för AR350 klass.

Bankett och Prisutdelning på Folkets Hus mellan 19.00 – 22.00.

Amundsen Race körs med stöd från många företag och affärsidkare i Strömsunds kommun och många frivilliga ställer upp för att vara behjälpliga på olika sätt under tävlingens gång.

Det här är en tävling som är intressant att följa och med lite extra publikdrag så ger det lite extra krydda till förarna. Men glöm inte, ta inte med egen hund till tävlingen, det är en uppmaning från arrangörerna.

Text o arkivbilder från 2022: Barbro Ericson

 

 

 

affarsnyttnorr