Huskurer kanske är något

nyheter

2019-12-11 Nyligen skrevs ett reportage att det går ekonomiskt dåligt för Regionen Jämtland Härjedalen och då går tankarna till en gammal bok med huskurer från 1909. Kanske det är ett sätt att sänka kostnaderna för läkare och vård. Läs och ta innehållet "med en nypa salt".

Människorna som bodde avsides, utan väg och utan telefon, hade förr i tiden svårt att uppsöka läkare. I absolut nödfall kunde läkaren hämtas med häst och vagn, så vi förstår vilken svår situation folket befann sig i då. Nu när det skrivs spaltmetrar om sjukvårdens dåliga ekonomi med miljarder i underskott så går tankarna till människor i början av 1900-talet som fann sin egen bot genom olika huskurer.

Här kommer två recept från en samling skriven av läkare daterad 1909 i Uppsala. Texten är skriven på ”gammel-svenska” och man kan få tänka till lite under textens gång.

Afförande medel

Om en annars frisk person besväras af trögt lif, bör han:

  • Genast vid känslan af behov besöka afträdet
  • Söka vänja kroppen vid en och samma tid för afföringen, antingen strax innan man går till sängs eller genast på morgonen.
  • Taga kroppsrörelser, icke våldsamma, promenera i fria luften, minst 1 till 2 timmar dagligen.
  • Själf eller genom någon annan massera magen, dels genom valkning och knådning, dock aldrig så att det gör ondt, dels genom strykningar med flata handen under jämnt tryck alltid till höger nedifrån – uppåt, åt vänster tvärs öfver magen nedanför maggropen, nedåt, åt höger, och så desamma igen. Ungefär 10 minuter åt gången, ett par tre gånger om dagen.
  • Tages kall dusch, kall afritning, våta värmande omslag nattetid.
  • Dricka eller äta, helst på fastande mage, aldrig efter en kraftigare måltid: ett glas vatten genast om morgonen, socker, sötsaker, honung, pepparkakor, smör, äpplen, päron, plommon, sviskon, kål, rofvor.
  • Hjälper icke något af allt detta, må – liksom ock vid en tillfällig förstoppning – ett laxermedel användas. Som sådana må nämnas: En dryg tesked koksalt upplöst i ett glas vatten, sammansatt lakritspulver, ett glas bittervatten någon gång då och då, en matsked ricinolja i en kopp varmt kaffe. En till tre aloepiller strax förr än man går till sängs. Men allra bäst är lavemang af 0,5 till 1 liter vatten för vuxen, 35-38 grader.

Är förstoppningen envis och besvärande måste läkare rådgöras.

Det berättas att i en by hade en ensam kvinna med jordbruk och kreatur två drängar anställda. Den ene fick sköta grovgörat medan den andre var mera en ”personlig passopp”. Då fick hon besök och då får de se hur den stora tjocka kvinnan ligger naken på kökssofflocket och den drängen med de finare sysslorna står och knådar hennes mage med en brödkavel. Hon hade fått besvär med magen och han fick ge henne en ordentlig behandling.

I den här gamla boken om huskurer finns åtgärder för massor av krämpor och åkomma. Under kapitel A finns bland annat Andtäppa, aptitbrist, arsenikförgiftning och armsvett. 

Hur botas Armsvett

Tvätta dagligen armhålan med vatten, ättika eller franskt vin, eller ännu bättre med vatten och ichtyoltvål, hvars skum man låter torka in. Pudra därpå med salicylsyrepulver och lägg in sallicylvadd i armhålan.

Under linnet i armhålan kan man fasttråckla glanslärft eller annat lämpligt tyg och äfen fodra de yttre plaggen, rockar och klänningslif, på samma sätt under armarna, för att icke svetten må framtränga och blifa synlig.

Det här är ett axplock, lite roligt läsning från tidiga 1900-talet när sjukvården inte drabbades av ekonomiska förluster i miljardbelopp. Ja än en gång, ta dessa recept med en ”nypa salt”.

Text: Barbro Ericson

 

 

 

affarsnyttnorr