Hos skolorna i Strömsund är inte pepparkakan huvudsaken

nyheter

2019-12-14 När barnen som går i fjärde klass på Bredgårds skola i Strömsund bjöd in nära och kära att komma till Luciafierandet var det givet att närvara. Med beundrande blickar se dessa fina och duktiga elever framföra lucia- och julsånger var underbart.

Ja som sagt, i Strömsund fick vi se och lyssna till underbara barn som tågade fram i sakta mak med härlig sång. Underbara barn som tränat inför den stora dagen. Duktiga lärare hade trimmat in allt i minsta detalj. Att kunna alla sångerna utantill och veta vilken som kommer att bli den nästa. Alla som kom till firandet, i en gymnastiksal på Bredgårdsskolan var det stora ögonblicket att se när luciatåget skred in med ljus och sång. 

Högtidsstunden är när barnen tågar fram, lyckliga och spända barn som gör sitt bästa så de anhöriga ska uppskatta dem och tycka att de gör bra ifrån sig. Så ska det vara med en fin tradition. 

Underbara lärare och elever vid Bredgårds skola klass 4 som bjöd sina nära och kära på ett traditionellt Luciafirande. Lika festligt utan pepparkaka då det inte är huvudsaken hos skolorna i Strömsund.

Här fanns barn med olika nationaliteter som deltog, men det var inget märkvärdigt med de. Däremot var det inte tillåtet att fotografera och lägga upp på nätet, givetvis respekterar vi de.

Det ska tilläggas att det här med pepparkakorna har sin grund i att i Östersund har skolorna sagt nej till att barnen ska få fika med pepparkakor. En fråga som ältats fram och tillbaka mellan föräldrar och politiker. Det verkade som det här med pepparkakor var viktigare än själva luciafirandet.  Något som inte är någon stor sak bland skolbarnen och föräldrar i Strömsund. Här firar man Lucia för vad det står för och det där med pepparkakor bryr man sig inte om.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr