Den som är hörselskadad har svårt att höra fågelsången. Bild från nätet.

Hörselskadade får vänta orimligt länge på en hörapparat

nyheter

2022-04-5 Det är minst ett och ett halvt års väntetid för att få komma till Hörcentralen i Östersund för att få en hörapparat utprovad. Enhetschefen på Hörcentralen Carina Zetterström uppger att det kommer blir en lättnad inom kort när de får förstärkning utifrån.

Att vara hörselskadad är för många ett stort handikapp där personen har svårt att medverka i ett samtal och drar sig oftast ifrån sällskapslivet med flera personer omkring sig. Det är en psykiskt tärande tillvaro att känna sig ”utanför” på grund av hörselnedsättning. Ett stort problem är och har varit att väntetiden för att få komma till Hörcentralen i Östersund är runt ett och ett halvt år. Därför tar Affärsnytt Norr kontakt med enhetschefen Carina Zetterberg efter uppmaning från en hörselskadad.

-Ja det är långa väntetider i Östersund, tidigare kunde våra patienter genom vårdguiden få komma till Lycksele, men den möjligheten stängdes eftersom de själva hade stor belastning. Däremot har vi avtal med en hörcentral i Stockholm, men eftersom vi beräknar minst två besök, kanske tre, först genomgå en hörselmätning, därefter ska det göras avtryck för hörapparaten och eventuellt blir det aktuellt med återbesök för att få apparaten justerad. Det blir långa och jobbiga resor.

När vi pratar om vårdguiden, som i det här fallet i Stockholm, då står Landstinget från hemlänet för kostnaderna i samband med besöken. Den andra möjligheten är Eget vårdval, då kan man själv bestämma vart i landet man vill åka, men då får man också bekosta alla resor och övernattningar själva, uppger Zetterström och fortsätter:

-Men nu har vi på Hörcentralen i Östersund lejt in förstärkning utifrån av specialister som förhoppningsvis ska finnas på plats om några veckor. Det innebär en förstärkning som ska hjälpa oss att korta de långa vårdköerna. Det är något som vi ser fram emot, uppger Carina Zetterström.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr